BlackRock: A kriptovaluták túlszárnyalják a nemzetközi valutákat

A BlackRock vezérigazgatója elmondta, hogy a globális befektetők egyre szívesebben adnak kriptoeszközöket portfólióikhoz.

Larry Fink, a BlackRock vezérigazgatója nemrég a kriptovaluták szerepét hangsúlyozta a befektetések globális demokratizálásában, jelezve, hogy a vállalat ügyfelei egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a digitális eszközök iránt.

„Globális befektetőink közül egyre többen érdeklődnek a kriptovaluták iránt” – mondta Fink a CNBC Squawk on the Street című műsorának adott interjújában július 14-én. A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelőjeként több mint 8 billió dollár értékű eszközzel rendelkezik, amely mindenféle befektetési terméket felölel.

Fink véleménye szerint a kriptovaluták „megkülönböztető értékkel rendelkeznek más eszközosztályokkal szemben” a portfóliók diverzifikálásában. „Annyira nemzetközi, hogy bármelyik valutát felülmúlhatja” – jegyezte meg az ügyvezető.

Annak ellenére, hogy Fink az interjú során kriptovaluta-barát megjegyzéseket tett, nem volt hajlandó kommentálni a BlackRock Egyesült Államokbeli spot Bitcoin ETF-kérelmét, mivel az még mindig függőben van az Értékpapír- és Tőzsdebizottságnál.

„Együttműködünk a szabályozóinkkal, mert – mint minden új piacon, amelyhez a BlackRock a nevét adja – biztosítani fogjuk, hogy az biztonságos és védett legyen” – tette hozzá Fink.

Az elmúlt években a SEC számos Bitcoin ETF azonnali piaci meghirdetésére irányuló kérelmet elutasított. A BlackRock bejelentése azonban ismét felébresztette a közelgő jóváhagyás reményét, tekintettel az eszközkezelő elsöprő sikerére az ETF-ek jóváhagyatásában. A Bloomberg Intelligence munkatársai, Eric Balchunas és James Seyffart szerint a BlackRock eddig 550 ETF-kérelmet nyújtott be, és csak egyszer utasították el.

„Hisszük, hogy felelősséggel tartozunk a befektetések demokratizálásáért. Nagyszerű munkát végeztünk, és az ETF-ek szerepe a világban átalakítja a befektetéseket. És még ennek még csak az elején járunk”– mondta Fink az interjúban.

A BlackRock kérelmét az Egyesült Államokban a hasonló ETF-termékek kérelmének megújítása követte. A zöld jelzésért sorban álló vagyonkezelők közé tartozik többek között a Fidelity, a Bitwise, a 21Shares, a WisdomTree és az Investco.

Míg az amerikai pénzkezelők a SEC döntésére várnak, Európa első Bitcoin ETF-je még ebben az évben debütál a londoni székhelyű Jacobi Asset Management cégnél. A terméket 2022-re tervezték bevezetni, de a medve piac miatt elhalasztották. Jacobi szerint a kereslet tavaly óta fokozatosan változó tendenciát mutat.