Mi az a block explorer, és mire jó?

A block explorer, azaz a blokkláncböngésző részletes információt nyújt a felhasználóknak a blokkláncon zajló trazakciókról. Az Ethereum tranzakcióit például az Etherscan block explorer platformon követhetjük nyomon.

Ezek olyan oldalak, amelyek felhasználóbarát felületet biztosítanak a blokkra vonatkozó részletes információk eléréséhez, beleértve az érintett címeket, a blokkok adatait, és egyéb részleteket.

Ezen információk elérése hasznos lehet mind a bányászok, mind a kereskedő magánszemélyek és vállalkozások számára.

A bányászok a block explorer oldalak segítségével ellenőrizhetik, hogy sikeresen bányásztak-e egy blokkot, a vállalkozások pedig elemezhetik a projektjeikhez kapcsolódó tranzakciós adatokat. Hasonlóképpen, bárki használhatja a block explorereket a bálnák és az ismert blokklánc-címekkel rendelkező személyek tevékenységének nyomon követésére. Például a Satoshi Nakamotóhoz tartozónak ismert címek figyelése a közösség egyik kedvenc időtöltése.

Mi mindent árul el egy block explorer?

  • Hálózati statisztikák: A tranzakciók teljes száma, átlagos vagy medián tranzakciós díj, a használt kriptovaluta aktuális árfolyama.
  • Blokkok adatai: A blokk magassága, hash, a blokk időbélyege, a blokk állapota (véglegesített vagy nem véglegesített), a blokkot érvényesítő bányász vagy bányászpool, aki a blokkot bányászta, a blokkban lévő tranzakciók száma, a blokkjutalom, bányászati nehézség, a blokk mérete.
  • Tranzakciók adatai: Legutóbbi tranzakciók, tranzakcióazonosítók, a küldő és a fogadó címe, átutalt összeg, tranzakció időbélyege, tranzakciós díj.
  • Történelmi adatok: Korábbi blokk- és tranzakciós adatok, korábbi címaktivitás.

Minden blokklánchálózatnak saját blokkláncböngészője van. Például az Ethereum tranzakciókhoz egy Ethereum-fókuszú blokkfeltáróra, tegyük fel az Etherscanre van szükség. Ez a specializáció, melyet ezek a platformok nyújtanak, elengedhetetlen a pontosság és a relevancia szempontjából, mivel minden blokkláncnak megvannak a maga egyedi jellemzői és adatszerkezete.