Blockchain adoptáció – mi tart ilyen sokáig?

A blockchain kifejezetten komplex egyveleg, melynek építőkövei a kriptográfia, a programozás és a közgazdaságtan, megfűszerezve a decentralizált rendszerek és játékelméletek pikantériájával.

A közel 10 éves Bitcoin ennek a technológiának a zászlóshajója, de mára már világszerte foglalkoztatja a szereplőket a blockchain technológiában rejlő lehetőségek és azok stratégia jelentősége.

Mi az a blockchain? Átfogó útmutató és alkalmazási területei

Az új belépők joggal kérdezik: mire is jó ez a technológia és hogyan tudnánk alkalmazni?

Ahhoz, hogy megértsük mi történik a blockchain iparágban, a kriptodevizák gyorsan változó és volatilis világa mögé kell tekintenünk. Jelenleg még kevés tömegesen elterjedt használati adoptációját ismerjük a technológiának, de már elindultunk azon az úton, hogy újabb és újabb területeken találkozzunk vele.

Blockchain adoptáció komponensei

Ahhoz a technológiát maximálisan ki tudjuk használni, több területen kell fejlődnie a környezetnek.

1. Technológia:

A technológiai képességeit illetően a jelenleg legtöbbet vitatott kérdés a tranzakciók számának és sebességének a növelése. Ezen folyamatosan dolgoznak a core fejlesztők, viszont egy másik, talán még fontosabb terület a blockchain rendszereken futó applikációkhoz kapcsolódó fejlesztői keretrendszerek és platformok folyamatos fejlődése.

Ahhoz, hogy megrendíthetetlen biztonságú okosszerződések és decentralizált applikációk kerüljenek a végső felhasználók kezébe, teljes körűen letesztelt és optimalizált fejlesztő ökoszisztéma szükséges, ami évek tapasztalatai és tesztelése után áll majd rendelkezésre.

2. Infrastruktúra:

Az embereket és a blockchain technológiát a felhasználói kliensek kötik össze, amik napról napra biztonságosabbá és felhasználóbarátabbá válnak. Még hosszú az út a technológia széleskörű elterjedéséhez, de az ehhez szükséges platformok egyre nagyobb számban jelennek meg.

Fontos szempont, hogy a blockchain és a rajta kereskedett eszközök elérhetővé és elfogadottá váljon a kereskedői és befektetői szféra számára. Így tehát a webapplikációk, mobil alkalmazások és egyéb felületeken kívül, az elérhető eszközök számának is egyre nagyobb területet kell hogy lefedjen, aminek már nem is technikai, hanem szabályozói kihívásai vannak.

3. Szabályozás:

A blockchain szabályozásával kapcsolatban még nem alakult ki egységes rendszer a világban, de már elindultak a kezdeményezések ennek a megvalósítására.

FIAT – Kriptó tőzsdék

A kriptopénzek és a FIAT pénznemek közötti átváltás köti össze a blockchain technológiát a tradicionális gazdasággal. Az elmúlt másfél évben több pozitív nyitás történt a technológia felé törvénykezési oldalról, több ország kormánya is nyilatkozott a kriptopénzekről és blockchain technológia lehetséges elismeréséről, amely jogi keretrendszerek kialakítása folyamatosan zajlik.

A másodlagos piac

A másodlagos piacot jelenti a különböző kriptopénzek közötti átváltás, ahol nem létesül kapcsolat a hagyományos FIAT pénznemekkel.

A legális keretrendszerben átlátható folyamatok könnyebben válnak elfogadottá, de mi a helyzet az olyan platformokkal, amelyek teljesen decentralizáltan működnek a blockchainen, mindenfajta központi szabályozás nélkül?

A kriptopénzek akkor válnak majd igazán jelentőségteljessé, ha a törvénykezés által is teljesen elismerté vállnak. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a meglévő szabályozások közé nem feltétlenül illenek bele a kriptovaluták, és egyre inkább látszik, hogy a törvényi szabályozásoknak kell lépést tartania a változások irányával. A jó hír az, hogy elmúlt évek történései alapján ez már csak idő kérdése.

ICO keretrendszerek

A kriptovaluták kereskedése mellett, nem elhanyagolható kérdés a kockázati tőkepiacon berobbant új tőkegyűjtési tevékenység, az ICO.

Néhány ország kormánya már realizálta az ICO-ban rejlő lehetőségeket. Ehhez kapcsolódóan olyan szabályozásokat vezettek be, amelyek zöld utat adnak és megfelelő környezetet teremtenek az ICO projektek számára. Jellemzően ezek az országok rugalmasabb törvénykezési rendszerrel rendelkeznek, viszont a tömeges eléréshez a terület globálisan egységes kitisztulására van szükség.

4. Felhasználási lehetőségek:

Ahogy a technológiai háttér, a szabályozások és az infrastruktúra kezd kirajzolódni, úgy jelennek meg az új felhasználási módok és valós hozzáadott értékkel rendelkező applikációk, amik a végfelhasználóknak is elérhető.

Kockázati tőke általi finanszírozás és az ICO kibocsájtás lehetőséget adott a startup vállalkozások számára, hogy forradalmian új megoldásokat tesztelhessenek.

Nagy számban indult is kezdeményezés a jelenlegi üzleti modellek átalakítására, a folyamatok átláthatóbbá tételére és a köztes szereplők, harmadik felek kiiktatására.

Intézményi oldalról komoly figyelem követi ezeket a megoldásokat. Ahhoz, hogy a szereplők, akik már egyébként is nagy tömegeket érnek el, alkalmazni tudják a technológiákat, első körben az új megoldások megértésére és lehetőségek feltérképezésére van szükség.

Itt tartunk most, amit a jövőben követhet az aktuális felhasználási módok kiválasztása, implementáció kockázatainak és előnyeinek pontos kiértékelése, majd a prototípus lefejlesztése. Amennyiben az elvárásoknak megfelel és sikeres a prototípus, és időközben a szabályozói környezet is kedvezően kialakul, lehet szó a tömeges alkalmazásról.

Oktatás

Mint az élet más területein itt is igaz a mondás, hogy tanuljunk meg járni mielőtt futni próbálunk.
Ahogy a fentiek során már említésre került, jelenleg a legaktuálisabb elem implementációs oldalról a technológia megértése és lehetséges felhasználási módjainak feltérképezése.

A Solidity Services nagy figyelmet fordít arra, hogy oktatási tevékenysége széleskörűen fedje le technológia adta lehetőségeket. Mindezt az aktuális piaci lehetőségekhez mérten, minőségi oktatást biztosítva a hallgatók számára, akik megszerezhetik azt a kulcsfontosságú alaptudást, amely elengedhetetlen a blockchain hatékony felhasználásához.

Az oktatási csomagok segítségével a technológia minden aspektusa bemutatásra kerül, mind stratégiai tervezés és megvalósítás oldalról is.

Blockchain Business Analyst

Az üzleti elemző képzés célja, hogy segítse a cégeket és a startup vállalkozásokat, hogy felmérjék a kockázatokat és meglássák a blockchain technológia adoptációjában rejlő lehetőségeket. Emellett olyan elemzők képzése a cél, akik képesek egy projekt kommunikációját és végrehajtását teljes körűen menedzselni. Ehhez szükséges mind a technológia teljes körű bemutatása, valamint az üzleti blockchain felhasználás

A képzés tananyaga:

Technológiai részen:

 • A blockchain technológia története
 • A Blockchain technológia építő kövei
 • Token ökonómia és ösztönző rendszerek
 • A blockchain alapú projektek egyedi tulajdonságai
 • Okos szerződések és a bennük rejlő lehetőségek

Üzleti részen:

 • Aktuális irányzatok, problémák és adoptációs szakaszok
 • A blockchain használat előnyei és korlátjai
 • Hagyományos és a blockchain általi megoldások viszonyítása
 • A blockchain típusai és felhasználási lehetőségeik
Solidity Developer Intro

Ez a kurzus specifikáltan az Ethereum alapú fejlesztésre koncentrál, ami a legszéleskörűbben elterjedt Solidity programozási nyelvet használja. A Solidity Intro képzés célja, hogy átláthatóan bemutassa a decentralizált rendszereket és megismertesse a képzésen résztvevőket a fejlesztői platformokkal. A kurzus gyakorlat központú, így lehetőségük nyílik a legújabb fejlesztői platformok kipróbálására.

A képzés tananyaga:

 • A blockchain technológia, a decentralizáció és az Ethereum platform megismerése
 • Az okos szerződések szerkezetének és felhasználási lehetőségeinek megismerése
 • Az okos szerződések és a Solidity programozási nyelv sajátosságai
 • A legújabb fejlesztői platformok, decentralizált applikációk és token kibocsájtási szerződések megismerése
Blockhain in Finance

A technológia természetéből fakadóan a pénzügyi területen rejlik a legtöbb alkalmazási lehetőség. Mind a startupok, mind pénzügyi intézmények, mérettől függetlenül rajta tartjuk a szemüket a technológián és az általa nyújtott lehetőségeken. A képzés célja a pénzügyi megoldások teljes körű feltérképezése, és azok bemutatása a hallgatók számára, akik így rendszerben láthatják át a különböző felhasználási irányokat a banki és biztosítási területeken.

A képzés tananyaga:

 • A blockchain technológia, a decentralizáció és az okosszerződések
 • ICO-k, azaz az új kockázati tőkebefektetések keretrendszere
 • Privát blockchain alkalmazások és banki konzorciumok
 • Publikus blockchain alkalmazások és üzleti modellek banki és biztosítói vonalon
 • A blockchain és a központi bankok kísérletei
Végszó

A blockchain technológiában rejlő lehetőségek csak nem rég lettek felfedezve. Jelenleg is rengeteg kutatás és kísérlet folyik a technológia adoptációs lehetőségeivel kapcsolatban. Szinte minden területen és iparágban alkalmazható a blockchain technológia, amelynek elterjedése nagy változást hozhat az informatikai és a gazdasági világában.

A banki szféra számára például lehetővé teszi, hogy több tranzakció sokkal gyorsabban, olcsóbban és biztonságosabban menjen végbe. Az emberek számára pedig biztosítja a peer-to -peer tranzakciókat, amelyek közvetítő harmadik fél nélkül történnek. A technológia fejlődésének felgyorsításához pedig jól képzett szakemberekre van szükség. Ezek mellett látnunk kell milyen adoptációs lehetőségeket kínál a technológia.

A Solidity Services célja, hogy megmutassa ezeket a lehetőségeket és segítsen kihasználni a bennük rejlő potenciált. A képzések által átadja a blockchain fejlesztéshez szükséges széleskörű tudást a szakemberek részére.

Bónusz

Mindegyik kurzus esetén a Bitcoin Bázis olvasóinak 25% kedvezményt kínálunk, amit a Solidity Services oldalon való jelentkezéssel és „BITCOINBAZIS” jeligét felhasználva vehetnek igénybe az olvasók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük