Blockchain paktum Thaifölddel és iGaming Magyarországon

Gondoljon a blokkláncra, és a második gondolat szinte biztosan a kriptopénz lesz, de a blokkláncot ennél többre is használják. Íme, milyen hatással lesz a blokklánc technológia a magyarországi iGaming szektorra.

Kriptopénz és blokklánc

A blokklánc leghíresebb felhasználási módja továbbra is az egyik leggyakrabban használt, és ez a kriptopénz. Azzal, hogy a blokklánc-technológia segítségével új kriptovaluták alapjául szolgálnak, az emberek életképes alternatívát kaptak a fiat valutákkal szemben (például a magyar forint vagy a brit font). Egyre több online kaszinó döntött úgy, hogy támogatja a főbb valutákat (leggyakrabban a Bitcoint, de a Dogecoin, Litecoin és egyebek is népszerűek). Kevesebb kaszinó vált kizárólag Bitcoin-fókuszúvá, és nem fogad el alternatív banki eszközöket.

Mi az előnye a játékosoknak? A gyors fizetési idők azt jelentik, hogy a befizetések villámgyorsak, és a kifizetések is jellemzően azonnaliak. Ez ellentétben áll az online finanszírozás más formáival, például a Visa és Mastercard kártyákkal, amelyeknél a kifizetések feldolgozása több munkanapot is igénybe vehet. Ráadásul a kriptovaluta feldolgozási díja alacsonyabb, mint a legtöbb más fizetési módé, ami azt jelenti, hogy a magyarországi és más online kaszinók jobban kedvelik őket. Ez arra ösztönzi őket, hogy kizárólag kriptopénzzel kapcsolatos promóciókat kínáljanak, amiből a játékosok bónuszokkal részesülnek, a kaszinónak pedig csökkennek a költségei.

A Magyarország-Thaiföld blokklánc paktum

2022 végén Magyarország bejelentette, hogy megállapodást kötött Thaifölddel, amelynek értelmében a két ország iparági szövetségei együttműködnek a blokklánc-technológia pénzügyi szektoron belüli bevezetése érdekében. Azzal, hogy Magyarország és Thaiföld közösen lép fel, Magyarország és Thaiföld célja, hogy tanuljanak egymástól, ami azt jelenti, hogy több tanulságot vonnak le, és az ötletek egymással való megbeszélésével nagyobb kreatív szikrákat és sikereket eredményez.

Az egyetértési nyilatkozatot a thaiföldi Fintech Szövetség és a magyar Blockchain Koalíció a magyar nagykövetség által a pénzügyi technológiai szolgáltatások népszerűsítése érdekében rendezett eseményen írta alá. A Blockchain Koalíció tagsága nemcsak az állami és a magánszektorból, hanem az akadémiai világból is áll, és a szervezet elkötelezett Magyarország mint technológiailag innovatív állam népszerűsítése mellett.

Chonladet Khemarattana, a thaiföldi Fintech Szövetség elnöke szerint szükség van az együttműködésre a fintech fejlesztésében. Magyarország a maga részéről szintén szeretne más nemzetekkel is partnerséget kialakítani ennek érdekében, hogy mindkét fél kölcsönösen profitálhasson az együttműködésből.

Magyarország legjobb online kaszinók

A magyar iGaming-szektor már most is nagyon egészséges, ellentétben a viszonylag gyéren működő fizikai kaszinókkal az országban. Európa részeként a nemzet egyike azon sokaknak, akiket az európai fókuszú online fogadási oldalak kiszolgálnak, és rengeteg közül lehet választani. A kiterjedt étlap hátránya, hogy a megfelelő fogás kiválasztása nehézkes lehet, amikor a legjobb online kaszinó Magyarország kínálatából próbáljuk megtalálni. Egy gyors módja annak, hogy a hatalmas választékot leszűkítsük néhány legjobbra, ha vetünk professzionális értékelők által összeállított egy pillantást a legfrissebb listára, akik figyelembe veszik az elérhető játékokat, az újonnan érkezőknek és a már meglévő játékosoknak nyújtott bónuszokat, a támogatott banki módszereket és sok más tényezőt.

Meg kell jegyezni, hogy a kriptopénzek is rendkívül volatilisek, sokkal inkább, mint a hagyományos fiat valuták. Ezért néhány platformnak nemrégiben nehéz időszakot kellett átélnie, kiemelkedik az FTX platform kudarca. A Bitcoin, az Ethereum és más nagy kriptovaluták azonban nagymértékben használatosak. Ironikus módon Thaiföld és Magyarország is viszonylag korlátozóan viszonyul a digitális eszközökhöz, például a kriptopénzekhez. A két ország közötti blokkláncpaktumból azonban más előnyök is származhatnak.

Digitális fiatpénz

A Magyarország és Thaiföld közötti paktumból eredő nagyobb mértékű fejlesztés magában foglalhatja az elosztott főkönyvi technológiát (DLT), amelyet Thaiföldön a központi banki digitális valuta (CBDC) kifejlesztésére lehet használni. Ez egy hibrid a kripto- és a fiat valuták között, mivel digitális eszköz, de egy központi bank által létrehozott valuta (a pénznyomtatás digitális megfelelője). Ezáltal a magyarországi digitális forint vagy a thaiföldi digitális baht a jövőben a magyar online kaszinók életképes alternatívájává válhat. Világszerte számos nemzet mérlegeli ennek a megközelítésnek a lehetőségeit és előnyeit/ellenérveit, így érdemes ezt a kérdést figyelemmel kísérni. Magyarország már 2021 óta foglalkozik a CBDC fejlesztésével, és bár még nincs konkrét ütemterv, ez egy erős lehetőség a jövőre nézve.

A Metaverse

Hogy a Metaverse lesz-e az internet következő iterációja, vagy egy nagy üzleti álom, amely szétesik, amikor a szkeptikus közönség valóságával találkozik, az még nem derül ki. A blokklánc várhatóan a középpontban lesz, mivel a kriptopénz a Metaverse pénzügyi fő támasza, és az NFT-k (non-fungible token) széles körben elterjedtek, mint viselhető tárgyak, ingatlanok és más virtuális tárgyak. Rengeteg Metaverse kaszinó létezik, de ezek elterjedése attól függ, hogy a Metaverse sikeresnek bizonyul-e.

Játékfejlesztés

Míg a blokklánc technológiával kapcsolatos közfelfogásban a pénz és az NFT-k állnak az első helyen, a technológiai megoldások újfajta kezelésének más felhasználási módjai is vannak. A színfalak mögött a blokklánc-technológiát kezdik a szerencsejáték-szoftverek alapjaként használni, ami növeli a biztonságot és csökkenti a csalások kockázatát. A blokklánc egyik szerves része a tranzakciók nyilvános nyilvántartása, és ezzel javul a biztonság, és erősödik a játékosok bizalma az online kaszinóban.

Mostantól a blokklánc technológia egyre inkább kihatással lesz a magyar iGaming szektorra a valutaopciók és a jobb szoftverbiztonság révén.