Blokklánc alapok – mit jelent a hashráta?

A hashráta a proof-of-work konszenzus egyik komponense. A proof-of-work garantálja azt a versenyre sarkalló rendszert a résztvevők az az bányászok között, akiknek a dolga új tranzakziókat rögzíteni egy blokklánchoz és ezáltal megerősíteni az utalásokat.

Bizonyos számú tranzakció rögzítéséhez a blokklánchoz a bányásznak előbb meg kell találnia a megoldást egy egyirányú függvényre, amit neveznek hash funkciónak is. Így néz ki például egy egyirányú SHA256 függvény:

Egy hash függvénnyel kiválóan el lehet rejteni a bemeneti információt (‘message’ rész a képen) a kimeneti mögött. Anélkül, hogy tudnánk mi a bemenet (amik a tranzakciókat jelentik a BTC és más altok esetében), tulajdonképpen lehetetlenség kitalálni kizárólag a kimeneti hash alapján. A Bitcoin protokoll a nonce nevű sztringet használja, ami egy tetszőleges szám, amit csak egyszer használ a kriptográfiai kommunikáció/tranzakció során. Ez lehetővé teszi a bányászok számára, hogy manipulálni tudják a hash kimenetet amint az megfelel a feltételeknek.

Mit jelent tehát a hashráta?

A bányászok megpróbálják kitalálni avagy megtippelni ezt a nonce-ot (az egyszer használt számot) annak érdekében, hogy kitalálják a hálózati nehézség által meghatározott kimeneti adat egy szeletét. A helyes nonce kitalálásakor kitalálják egy tranzakció hash kimenetét egy blokkban.

A másodpercenkénti találgatások számát nevezzük hashrátának.

Például 1 000 000 tipp 1 megahash/másodpercet (MH/mp) jelent. Egy RTX 3090-es videókártya körülbelül 115 MH/mp gyorsasággal hashel egy Ethash algoritmust. Ez mintegy 115 000 000 tippet jelent másodpercenként.

Hogy milyen mértékegységet használunk a hashráta mérésére, az függ a találgatás nehézségétől, avagy bányász nehézségtől. Pl. a Bitcoin esetében 2021-ben a 60 terahash / mp rátájú ASIC bányászok nevezhetőek átlagosnak, ami 60 000 000 000 000 tippet jelent másodpercenként!

Kapcsolódó: Mi az a blokklánc? Átfogó útmutató és jövőbeli alkalmazási területei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.