Blokklánc alapú szavazás segítheti az elnökválasztás tisztaságát

Blokklánc alapú szavazás vethet véget a választási csalásoknak.

Blokklánc alapú szavazásSzinte minden amerikai elnökválasztás alkalmával felmerül a választás tisztaságának kérdése. A választási rendszerből adódóan sok lehetőség adódik az eredmények manipulálására. A Wikipedia hosszasan sorolja a csalási módokat, a szavazatvásárlástól a félreszámlálásig. A legtöbb módszer a papír alapú választás gyengeségeit használja ki. Az elektronikus szavazás kapcsán pedig a rendszer biztonsága merül fel. A blokklánc alapú szavazási rendszer ezekre a problémákra kínálhat megoldást.

A blokklánc technológia alapja a konszenzusos, decentralizált döntéshozatal. Minden egyes szavazat, mint tranzakció jelenik meg a blokkláncon. Így a végső eredményhez mindenki egyetértése szükséges, mert a szavazatok a blokkláncon megerősítésre kerülnek. A blokkláncon minden visszakövethető, a szavazatokat nem lehet módosítani vagy eltávolítani, sem pedig törvénytelen szavazatot hozzáadni.

Blokklánc alapú szavazás elektronikusan

Több blokklánc alapú szavazással foglalkozó cég is létezik már, melyek az elektronikus választás hitelesítésére szakosodtak.

A Followmyvote.com oldalt stílszerűen július 4-én indították, az alapító atyák és a szabadság szellemében. A startup missziója, hogy a választási csalásokat leküzdjék és megvédjék a választók adatait. Egy olyan blokklánc alapú választási rendszeren dolgoznak ami kényelmes és egyben biztonságos is, nyílt forráskódú és mindenki számára ellenőrizhető. A modelljük alapján a szavazóknak nem kell sorban állniuk a szavazóhelyiségeknél, mert otthonukban webkamerával és állami azonosítóval beazonosítva adhatják le a voksukat. A virtuális elektronok pedig élőben nézhetik a szavazás állását meggyőződve a szavazás hitelességéről.

Szavazás otthonrólBitcongress a legnagyobb kínai bitcoin agytröszt. 500 dolgozójuk több, mint fele PhD-vel rendelkezik és számos Nobel-díjas kutató segíti a munkájukat. Egy tanulmányt adtak ki a bitcoin alapú peer-to-peer szavazórendszerről. A tervezett platformjuk egyesíti a bitcoin és az okos szerződések technológiáját. Az Axiomity elnevezésű eszköz egy olyan decentralizált applikáció, mely lehetőséget ad a tagoknak, hogy hallathassák a véleményüket. Segít a szavazatok leadásában és az eredmények kiszámításában, a jelöltek sorba rendezésében. Ők is a távoli hozzáférését javasolják különböző okos eszközök segítségével.

E-vox kijevi startup még gyerekcipőben jár. Céljuk egy olyan kollektív döntéshozatalt segítő eszköz kidolgozása, mely átlátható és igazságos eredményt ad a választásokon. Olyan szavazást vizionálnak, mely moderátor nélkül valósul meg. A vállalkozásban fejlesztők, blokklánc szakértők és lelkes támogatók vesznek részt. Nyitottak az új tagok felvételére is, akik a fejlesztésben aktívan részt vennének.

A technológiát pár országban már élesben is használják. 2014-ben a dán liberális pár a saját belső szavazásukon már blokklánc alapú választási rendszert használt Abu Dhabiban a tőzsde blokklánc alapú elektronikus szavazást használ az éves közgyűlésen.

Előnyök mellett vannak hátrányok is

Természetesen a blokklánc alapú választási rendszer amennyi problémát megold, ugyanannyi új fejfájást is okoz a szakértőknek. Az egyértelmű méretgazdaságossági problémán túl felmerül a blokklánc alapú szavazás biztonsága is. Az Ethereum blokklánc például jelenleg is folyamatos hekker támadásokkal küzd. Egy olyan horderejű blokklánc pedig, mely a világ legnagyobb országának fő döntéshozójának megválasztására épül biztosan számíthat a folyamatos hekker támadásokra. Így ezt a problémát előbb ki kell küszöbölni. A blokklánc alapú elnökválasztás így tehát még biztos várat magára.

2 thoughts on “Blokklánc alapú szavazás segítheti az elnökválasztás tisztaságát

 • Volt már Magyarországon kezdeményezés a bitlánc vagy más ötletes rendszer alkalmazására, nemzeti konzultáció, népszavazás, választás, stb. eszközeként? Lehet ezzel a költségeket csökkenteni, és ezzel a közvetlen demokráciát elősegíteni?
  Véleményem szerint a magyar aktív gondolkodóink függetlenebbek, kreatívabbak, bátrabbak, mint a nyugati konkurenciájuk. Hiszek benne, hogy a mi találékony szakembereink teamben a külföldi próbálkozásoknál jobb rendszert is ki tudnának fejleszteni. A visszaélések és manipulációk kizárására, és az ellenőrizhetőségre is tudnának megoldásokat találni. A mai magyarországi helyzetben esetleg a politika is hajlana rá. EU pénzt is lehetne rá szerezni. A magyar változat valószínűleg több alternatívás eljárást kínálna párhuzamosan, hogy mindenkinek legyen valamilyen hozzáférése. A magyar takarékosság megvizsgálná a meglévő infrastruktúrák (pl. bankok, bank automaták, NAV, bolti fizető terminálok, személyi igazolvány kártya, kormánykapu, pósták, levélkihordók, közösségi rendszerek, stb.) másodlagos használatát is.
  Folyik ezen a téren fejlesztés Magyarországon? Szívesen együttműködnék.
  Á. L.
  Informatikus

  Válasz
  • Szia László,

   Köszönjük a kérdést és elnézést a kései válaszért. Tudtunkkal még csak próba szintjén se foglalkozott vele Mo.-n senki és nem tudunk egyetlen blokklánc startupról se idehaza.
   Véleményünk ugyanakkor azonos a Te meglátásoddal. Számos felhasználási területe van a technológiának és van olyan felhasználási terület és ország, ahol élesben várható a tesztelése. (lásd cikkünk a grúz ingatlannyilvántartásról: https://www.bitcoinbazis.hu/blokklanc-alapu-ingatlan-gruzia/) Mi örömmel segítünk a kapcsolat építésben ilyen téren és bátran küldj egy e-mailt az [email protected] címre, ahol részletében beszélhetünk .

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük