A kínai jótékonyság blokklánc nélkül olyan, mint egy fekete doboz

A kínai milliárdos Jack Ma a kínai jótékonyság blokklánc általi átláthatóságát és a szervezetek felelősségre vonhatóságát szeretné elősegíteni.

Jack Ma, az Alibaba alapítójának tulajdonában lévő Ant Financial nevű cégen keresztül tervezi átláthatóbbá tenni a kínai alapítványok működését. A bitcoin mögötti blokklánc technológia segítségével az adományok rögzítése és visszakövetése, valamint a kínai jótékony szervezetek tevékenységének felügyelete is könnyebbé válik.

A cég egy visszaélés-biztos blokklánc technológián alapuló rendszerben várja az adományokat jelenleg a több mint 400 millió Alipay felhasználótól. (Az Alipay az Alibaba online fizetési és befektetési rendszere.)

Az adományozók az „Ant Love” nevű jótékonysági felületen tudják majd követni a tranzakciókat. Ennek legfőbb célja az, hogy az adományozók követni tudják, pontosan hova és milyen célra kerül az általuk küldött pénzösszeg. Ez jelentősen megnehezíti a csalások véghezvitelét, és talán hozzájárul a rendszerben az évek alatt elvesztett bizalom visszanyeréséhez.

Kínai jótékonyság blokklánc jelentheti a korrupció végét?

kínai jótékonyság blokklánc jelenti a korrupció végét?

A kínai adományok összege 15 milliárd dollárra nőtt 2014-ig a Xinhua hírportál szerint. Azonban a szektort komoly botrányok és visszaélések sújtották. Több híres kezdeményezés, mint például a Project Hope vagy éppen a helyi Vöröskereszt is csalás és sikkasztás gyanújába keveredett az évek során.

Itt jön az Ant Financial a képbe. Tavaly év végéig több mint 600 millió jüan értékben mintegy 1000 szervezethez juttatták el a felhasználók adományait.

„Az adományozás átláthatóságát szeretnénk visszaállítani, és ehhez a blokklánc kiváló eszköznek bizonyult” – nyilatkozta Cheng Li, az Ant Financial CTO-ja. Hozzátette: „ez azt jelenti, hogy az információk és a tranzakciók adatai sokkal megbízhatóbbak lesznek, és nem lesz könnyű meghamisítani őket”.

A kezdeti projekt során a cég egy privát blokkláncot használ, amihez jelenleg egyedül nekik van hozzáférésük. Azonban a jövőben a többi jótékonysági szervezet és auditorok számára is nyitottá tervezik tenni a blokkláncot.

Sokak szerint éppen ideje volt, hogy a kínai jótékonyság blokklánc segítségével elinduljon a kifehéredés útján, hiszen az egész szektor eddig szinte fekete dobozként működött. A blokklánc használata az adományozók számára tisztább képet adhat, hogy a szervezetek pontosan mire is költik a beérkezett milliókat.