Blokklánc alapú turizmus fejlesztésén dolgozik a Webjet és a Microsoft

Blokklánc alapú turizmus fejlesztésén dolgozik egy ausztrál cég a Microsofttal együttműködve.

Repülőjegy foglalás online

Egy ausztrál központú online utazással foglalkozó cég, a Webjet széleskörű szolgáltatást nyújt az ügyfeleinek. Az utasok repülőjegyeke vehetnek, autót bérelhetnek, biztosítást köthetnek online.

A vállalat nemrég pedig bejelentette, hogy szövetségre lép a számítástechnikai óriással, a Microsofttal, hogy blokklánc megoldásokat dolgozzanak ki az utazási iparág fejlesztése céljából.

A Webjet és a Microsoft blokkláncot épít

Az utazással foglalkozó cég elmondta, hogy a Microsofttal együtt működve blokkláncot fejlesztenek. A cég szerint az új platform forradalmasíthatja az utazási iparágat és a hotel foglalási folyamatokat. A Webjet naponta több ezer hotelfoglalást hajt végre és reméli, hogy a blokklánc hatékonyabbá teheti a foglalási folyamatot a hagyományos módszerekhez képest.


macbook-1481029_640
A két cég blokklánc alkalmazása a turizmus üzletágban egyelőre az első az iparágban. A cég szerint a technológia magában hordja a lehetőséget, hogy új iparági standardok jöhessenek létre és remélik további cégeket is inspirálni tudnak. A projekt célja a fizetési rendszerek egyszerűsítése, a partner kockázat csökkentése, adatbiztonság növelése és az utazási szektor hatékonyabbá tétele.

“A hotelszoba foglalás egy több száz milliárd dolláros piac. Minden nap több millió tranzakcióra kerül sor és akár csak egy hotel is napi öt vagy több tranzakciót bonyolít le.” Magyarázta John Guscic a Webjet ügyvezető igazgatója.

“A piac tele van eltérő adatokkal, mivel a foglalások több csatornán és rendszeren keresztül történnek. Előfordulhat, hogy a rossz adatok miatt foglalástól, azaz üzlettől esik el egy hotel. A foglalások 5-10%-a is érintett, ami akár tíz milliárd dollár értékű tranzakciót is jelenthet.”

A Webjet blokklánc alapú turizmus projektjének három lépése

A Webjet és Microsoft közreműködésével létrejövő blokklánc az Azure platformon kerül kivitelezésre. Három lépésben telepítik. Először a Point of Concept modellt tesztelik a Sun és a Lots of Hotel lánc hoteleivel. Utána a Webjet kipróbálja a blokklánc adta automatizációt és hetente több ezer tranzakciót fog feldolgozni. Végül a harmadik fázisban további cégekkel fogják tesztelni a rendszert.

Okos szerődések segítik az online foglalást„A Webjettel együttműködve egy olyan innovatív blokklánc megoldást hoztunk létre Ausztráliában ami magában hordozza a lehetőséget, hogy nem csak az turizmus iparágat, hanem további szektorokat is felforgasson.” Magyarázta Mark Russinovich, a Microsoft Azure igazgatója.

A blokklánc megoldás során okos szerződéseket alkalmaznak, hogy elkerüljék az adat különbözőségből adódó problémákat. A fejlesztők megtalálták azt a platformot, ahol lehetőség van független, megbízható dokumentumok létrehozására, melyek aztán meg is oszthatóak. Továbbá az applikáció biztosíthatja a maximális vevői elégedettséget, mivel sokkal kevesebb hibára van lehetőség, az eltérő adatok egyeztetésére fordított idő és költség lecsökken. Guscic szerint a prototípus használatával a tranzakciós hibák megszűnnek, mert egy olyan protokollt használnak amely révén “csak egy, megkérdőjelezhetetlen igazság létezik”.

A közvetítők kiküszöbölése és az utazási ellátási lánc hatékonyságának növelése

A Webjet hat hónapja dolgozik a projekten. A megosztott főkönyvi rendszer minden szükségtelen közvetítőt eltüntet a rendszerből. “A nemzetközi hotel ipar piszkos titka, hogy minden 25. tranzakció úgy végződik, hogy valamelyik szolgáltató nem kapja meg a pénzét. Ez egy nagyon nagy szám.” Mondta Guscic.

Sok iparág szemezget a blokklánc technológia alkalmazásával. Az utazási szektor csak egy a sok piac közül ami kísérletezik az innovatív protokollal. A Webjet úgy vélik a Microsofttal együttműködve egy olyan platformot tudnak létrehozni ami előreviszi a foglalások rendszerét. A kifejlesztett rendszerből azonban nem csak a cégek profitálnak. További iparági partnerek kaphatnak kedvet a technológia alkalmazására és ezzel javulhat a turizmus szektor kínálati oldala a jövőben.