A blokklánc fogja forradalmasítani a műanyag újrahasznosítást

A blokkláncok szerepe rendkívül hasznosnak bizonyul a termékek nyomonkövetésnél az ellátási láncokban, valamint az átlátható és változatlan ellenőrzési útvonalak létrehozásában. Eközben a világ minden táján a kormányok olyan jogszabályokat bocsátanak ki, amelyek előírják a kiskereskedőknek és a műanyaggyártóknak, hogy igazolják azt, hogy az újrahasznosítás legalább egy minimális szintjét teljesítik. Ezek az előírások várhatóan tovább fokozódnak majd a jövőben.

Egy maroknyi blokklánc startup pont ebben látja a lehetőséget. Össze akarják kötni a nagyobb finomítókat új típusú műanyag-újrahasznosítási technológiákkal úgy, hogy újragondolják az ellátási láncok működését.

Hogyan hasznosítják újra?

Jelenleg csak a merev műanyagok – amelyeket például palackok gyártása során használnak fel – hasznosíthatók újra mechanikusan alacsonyabb minőségű műanyagokká. Ez a folyamat legfeljebb kétszer ismételhető meg. A fejlett ipari technológiák kombinációjával azonban sikerülhet elérni, hogy a műanyagok újrahasznosítása az elkövetkező néhány évben kifinomultabb legyen, és a kémiailag megváltoztatott nyersanyagokat visszavezessék a gyártási folyamatba.

Ez azt jelenti, hogy a műanyagot nyers iszappá redukálják, ahogy eredetileg is volt, majd újra finomítják bármilyen új termékké. Így egy teljes körforgást teremtenek a hulladékfelhasználásban, melyet csökkenteni lehetne a műanyagszennyezést, amely a bolygó számára jelenleg hatalmas terhet jelent (kb. 12 millió tonna műanyag hulladék bekerül az óceánokba évente).

Juan Miguel Perez, a Finboot vezérigazgatója szerint nagy lépést jelent az olaj- és gázfinomítást végző nagyvállalatok számára, hogy a globális ellátási láncokba vissza lehet vezetni a kémiailag újrahasznosított műanyagokat. A Finboot vállalati blokkláncokkal segíti ezeket a nagyvállalatokat az ökolábnyomuk mérésében és csökkentésében.

A Finboot már együttműködik a Repsollal, a spanyol energiaóriással, amely elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re elérje a zéró szén-dioxid kibocsátást. (A Repsol tavaly júliusban 8%-os részesedést szerzett a Finbootban.)

A Repsol műanyag palackok gyártásához használt polipropilént hoz létre. Most azonban vezető szerepet fog betölteni a műanyagok újrahasznosításában, megmutatva, hogy ez hogyan alakítja át a downstream ellátási láncokat.

“Ez egy kihívásokkal teli cél, de végül megmutathatod, hogy a hulladékgyűjtő társaságok által összegyűjtött fogyasztói műanyagokat hogyan lehet nyersanyagként felhasználni az ellátási láncban” – mondta Miguel Pérez. “Ez a következő lépés az eszközök nyomonkövetése és az ellátási láncok összekapcsolása folyamatában.”

A szemétdomb kibányászása

Az Egyesült Királyságban működő startup, a Circulor újrahasznosított műanyagok ellátási láncok közötti nyomonkövetésével kezdett el foglalkozni.

“Nagyon izgatott vagyok a műanyag hulladék miatt” – mondta Doug Johnson-Poensgen, a Circulor vezérigazgatója. “Számos európai országban a kormányok adókat rónak azokra a kereskedőkre, akik olyan műanyagot árusítanak, amely nem tartalmaz legalább 30 százalékban újrahasznosított műanyagot. Az nyilvánvaló, hogy ennek ellenőrzésére szükség van, és erre a blokkláncok képesek.”

Ugyanez a kérdés merül fel egy olajfinomítóban is – mondta. „Az olyan olajipari nagyvállalatok számára, mint a Total és a BP, az jelent kihívást, hogy a műanyagok gyártása során azok mekkora része újrahasznosított műanyag? Ezért fontos a nyomonkövethetőség.”

A műanyag kémiai újrahasznosítása jelenti a jövőt, mondta Johnson-Poensgen, és ehhez fokozatosan felépül a szükséges infrastruktúra is. A Circulor „kitűzött” egy projektet az Egyesült Királyságban működő Recycling Technologies társasággal közösen, amely berendezéseket gyárt műanyagok kémiai újrahasznosításához.

A Recycling Technologies – aki támogatást kapott ebben a hónapban a Nestlétől, a világ vezető megújuló dízel és a sugárhajtású üzemanyagok szállítójától – magkészletet hoz létre új műanyagok előállításhoz. “Ez mechanikus értelemben is javul az úgynevezett lágy műanyagok beépítésével, amelyek általában hulladéklerakókba kerülnek vagy egyszerűen csak a természetbe.” – mondta Lisa Zafferani, a Recycling Technologies marketing menedzsere.

A cég termikus aprítást alkalmaz ahhoz, hogy a műanyag hulladékot gázzá alakítsa. Ezt utána olajjá lehet desztillálni, amit majd egy petrolkémiai cég megfinomít, ugyanúgy, ahogy a talajból származó nyersolajat is finomítják.

“Úgy gondolom, hogy a hulladék- és újrahasznosítási ágazat számára valóban érdekes az, hogy hogyan használhat fel egy olyan technológiát, mint például a blokklánc. Abban lesz jelentős szerepe, hogy nyomon követhessék a műanyag hulladékokat az újrahasznosítási folyamatokban és az azokból származó eredményeket” – mondta Zafferani.