Blokklánc-alapú olajkereskedési platformot indított a Shell és a BP

A Vakt Global konzorcium által kifejlesztett blokklánc olajkereskedési platformot az olajipar vezető vállalatai, többek között a Shell és a BP alapította, hogy egy olyan kereskedési platformot fejlesszen ki, mely hatékonyabbá teszi az energiatermékek kereskedelmét.

Egy keddi twítben került először napvilágra, hogy a platform most már aktív és képes a nyersolaj megbízásokat fogadni az alapanyag vállalatoktól. Egyben magát az első vállalati blokklánc megoldásnak titulálja az olaj és gázszektorban.

“Az 5 befektetőnk a BFOET (északi-tengeri nyersolaj termékek – Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk és Troll) piacokról megkezdte működését a VAKT platformon!,” áll a twítben. A vállalat a következő évben más piacokra terjeszkedni szeretni.

A blokklánc platform elindulásával a fő cél, hogy okos szerződésekre cseréljék az energiaszektorban amúgy is elterjedt papíralapú dokumentációt. Az automatizációval a vállalatok költségeket spórolhatnak, csökkenti a hibalehetőséget és az ügylet utáni eljárásokat hatékonyabbá teszi.

“A kód első sorát ez év májusában írtuk”, áll a VAKT Global egy csütörtöki LinkedIn bejegyzésében majd hozzátéve, a projektet időben és költségkereten belül sikerült befejezni a Deloitte és a ThoughtWorks IT-cég segítségével.

A konzorciumot egy évvel korábban alapította a Shell, British Petrol, Statoil olajvállalatok, a Gunvor, Koch Supply & Trading és Mercuria kereskedőházak valamint az ABN Amro, ING és Societe Generale bank.

A Vakt fő missziója az energiaszektor ügyleteinek blokkláncra migrálása és az adatminőség javítása mialatt erősíti a biztonságot, gyorsítja az elszámolásokat így csökkentve a szektor szereplőinek költségeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük