Blokkláncalapú vállalkozói útlevelet adnának a szaúdiak a KKV-knak

A COVID-19 által a legjobban sújtott kis- és középvállalkozások (KKV) bürokráciából fakadó terheit szeretnék enyhíteni Szaúd-Arábia vezető üzletemberei egy blokkláncon alapuló vállalkozói útlevél megalkotásával. A terv már megvan; most nemzetközi támogatásra lesz szükségük.

A KKV-k sínylették meg a legjobban a vírust, most rajtuk segítene a szaúdi ötlet

„Global Value Chain”, azaz Globális Értéklánc néven indítanának Szaúd-Arábia üzletemberei blokklánc technológiára alapuló és nemzetközileg elismert vállalkozói útlevelet, hogy javítsák és könnyítsék a globális kereskedelmet és pénzügyi hozzáférést. Indítványukat a G20 üzleti vezetők egy csoportja előtt prezentálták, a tervet pedig az OECD-vel közösen dolgozták ki.

A vállalkozói útlevél elsődleges célja az lenne, hogy a sokszor felesleges és ismétlődő bürokratikus folyamatokat gyorsítsák fel elsődlegesen olyan KKV-k számára, akik nem rendelkeznek jelentős nemzetközi jelenléttel. Mivel a technológiával igazolni tudnák, hogy saját országuk pénzügyi előírásait betartják, az útlevelet egyfajta tanúsítványként tudnák használni a vállalkozások, hogy megkönnyítsék a nemzetközi kereskedelem folyamatát, és javítsák hozzáférésüket pénzintézetekhez globális szinten is.

A technológia az útlevél hátterében ráadásul a blokklánc lenne, így az adott ország helyi szabályozószervei egy elosztott, megbízható és valós idejű forrásból tudnának megbizonyosodni a különböző vállalkozások megbízhatóságáról. Mivel a blokkláncon tárolt adatok utólag megváltoztathatatlanok, ezért a vállalkozások akkreditációja is egyértelmű lenne mindenki számára az értékláncban, mellyel megint számos felesleges bürokratikus folyamatot tudnának megszüntetni mind az exporttal, mind az importtal foglalkozó kereskedőknek.

A tervet, amelyet a szaúdiak szerdán prezentáltak, főként a KKV-k számára készítették, ugyanis a járványhelyzetet egyértelműen ők élték túl a legnehezebben; a bürokrácia egyszerűsítésével pedig egy kis segítséget tudnának ezzel az indítvánnyal nyújtani a számukra. Ahogy ezt egy sajtóközleményben is kiemelték, a KKV-k globális szinten a vállalkozások 90%-át, foglalkoztatottság szempontjából csaknem 50%-át jelentik, így az ő megsegítésük stratégiai fontosságú a gazdaság élénkítése és a COVID-19 miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítése miatt. Azt is kiemelték még, hogy ez egy kifejezetten hosszútávú projekt, melynek megvalósítása csak szoros nemzetközi együttműködés és az OECD országok támogatásával lehet sikeres.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük