Blokklánc technológiával szavatolná az amerikai posta a szavazások biztonságát

Blokklánc segítségével tenné még biztonságosabbá a szavazásokat az Egyesült Államok Postaszolgálata (USPS) – derült ki egy, az amerikai szabadalmi és védjegyhivatal által közzétett szabadalmi kérvényből.

Az USA szavazási rendszere lehetővé teszi, hogy a választásra jogosult személyek postai úton szavazhassanak. Sőt, olyan államok is vannak az országban, amelyek automatikusan, minden választópolgárnak eljuttatnak egy szavazócédulát a választásokat megelőzően.

A novemberben esedékes amerikai elnökválasztás minden bizonnyal még a koronavírus-járvány közepette, hőbörgő „aktivisták” társaságában valósul meg. Ennek fényében a postai úton történő szavazás kritikus szerepet tölthet majd be az esemény során.

Hogy mindezt jóval biztonságosabban oldhassák meg, az amerikai postaszolgálat – tudatában annak, hogy a dolog valószínűleg évekig csak elméleti síkon fog létezni – még február 7-én egy blokkláncra épülő megoldás tervezetét küldte meg az USPTO-nak.

Az egyik potenciális megvalósítás egy olyan lehetőséget vázol fel, amely során a kézbe kapott szavazócédulára egy személyre szabott, számítógép által olvasható kód kerülne. A választópolgár ezt egy mobileszköz segítségével beolvasná, megerősítené személyazonosságát, majd digitális formában továbbítaná döntését a választási bizottság felé.

Ez a rendszer elvileg kettéválasztaná a személyazonosítást a szavazástól, így a blokkláncon tárolt szavazat anonim maradna.

Pár évet még várniuk kell

A benyújtott javaslat ezen felül számos olyan ötletet sorakoztat fel, amely a blokklánc segítségével szeretné gyökeresen megváltoztatni a szavazás menetét. Mégsem árt tisztán látni. Az USPS lát ugyan potenciált a blokkláncalapú szavazási rendszerekben, de egyáltalán nem úgy néz ki, hogy készen állna azokat a való életben is megvalósítani.

Ennek egy másik oka az, hogy a sokak – még a többször maga is így szavazó Donald Trump – által választási csalások szempontjából veszélyesnek minősített postai szavazási megoldás a jelentések szerint egyáltalán nem rejt komolyabb biztonsági kockázatokat a választásokra nézve.

A technikai megvalósítás korlátain túl pedig további akadályozó tényezők is felmerülhetnek. Ilyen lehet például a szavazók számítástechnikai tudásának hiánya, vagy az a tény, hogy nem feltétlenül rendelkezik mindenki mobiltelefonnal.

Éppen ezért egy ideig még biztos marad a régi rendszer, mindenesetre örvendetes, hogy egyre több – akár a kormányhivatalok berkein belül tevékenykedő – szakember kezd el blokkláncban gondolkodni.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük