Blokklánccal küzdenének a kínai cenzúra ellen Hong-Kongban

Hong-Kong néhány éve hatalmon lévő, a Kínai Kommunista Párt által a helyére ültetett vezetése úgy tűnik, hogy újabb lépéssel próbálna lassan, de biztosan örökre elfedtetni a lakosok szélesebb személyi szabadságra és nagyobb önrendelkezésre való törekvésével kapcsolatos minden történést. Az egyik legfontosabb helyi médium, az RTHK (Radio Television Hong Kong), a hónapban közzétett bejelentése szerint a jövőben törölne az archívumából minden 1 évnél régebbi hírt.

Ezzel egy csapásra lekerülne az internetről a 2019-es Hong-Kongi tüntetésekről és az azt követő, a Kínai Kommunista Párt által folytatott bosszúhadjáratól készült anyagok jelentős része. A törlés nem csak az RTHK weboldalát, de a közösségi médián közzétett tartalmakat, cikkeket, podcastokat, YouTube videókat is érintene, amivel a 2019-es tüntetésekről szóló hírek túlnyomó többségének eredeti forrásanyaga odaveszne.

Persze mint tudjuk, ami egyszer felkerül az internetre, azt többet leszedni soha nem lehet, de azért jelentős különbség van egy mainstream hírportálon, vagy akár YouToubeon elérhető sokmilliós nézettségű videóanyag, és egy különféle hobbiblogokra, alternatív Facebook oldalakra sok részletben így-úgy felkerülő, összesen pár tízezer emberhez eljutó híranyag között.

Az anyagok örök feledésbe merülését megakadályozandó, helyi demokráciapárti aktivisták elkezdték gőzerővel letölteni a tartalmakat a saját eszközeikre ideiglenes megőrzés céljából. A megmentett videók között szerepel például egy olyan világszerte ismertté vált felvétel is, amelyen látszik, hogy feltételezhetően felbérelt, maszkos, civil ruhás agresszorok rátámadnak a békés tüntetőkre, miközben a hongkongi rendőrség néhány utcával odébb várakozik, majd csak a támadók távozása után indul meg a helyszínre, tovább zaklatva a tüntetőket.

A big-tech nem fog a cenzúra útjába állni

A tartalmak a világhálóra újra felkerülését a hongkongi kormány minden bizonnyal az összes rendelkezésére álló eszközzel akadályozni próbálja majd. Sajnos a YouTuberól és más közösségi platformokról az eredeti médiatulajdonos által benyújtott sorozatos szerzői jogi panaszok miatt tényleg nem jelent majd nagy nehézséget nekik eltávolítani az anyagokat, még mielőtt néhány ezer embernél többhöz eljuthatnának.

A probléma megoldására több aktivista, többek között Kin Ko, a LikeCoin nevű decentralizált tartalommegosztó hálózat megalkotója a blokklánc technológia alkalmazását javasolja. A LikeCoin által kifejlesztett ISCN (International Standard Content Number) protokoll alkalmazásával, azután, hogy egy kép, hang, vagy egyéb fájl felkerül a hálózatra, később százszázalékos bizonyossággal lehet ellenőrizni, hogy az adott tartalmat később nem próbálták-e módosítani, például, nem szerkesztettek-e át egy képet.

Kínában nem ez az első alkalom, hogy rendszerellenes aktivisták blokklánc technológiát alkalmaznak. 2018-ban az Ethereum blokkláncon őriztek meg az utókornak letörölhetetlenül egy nyílt levelet, amelyben egy pekingi egyetemi diák arról beszél, hogy az egyetem vezetése kirúgással zsarolta őt, hogy hagyjon fel feminista nézeteinek hirdetésével.

Ko, aki eredetileg egyébként videojáték fejlesztő, úgy vélekedett, hogy a rengeteg nagyméretű videóanyag miatt túl költséges lenne az Ethereum blokkláncon tárolni a kérdéses tartalmakat, a LikeCoin blokklánc pedig egyszerűen nem is lenne alkalmas a feladatra. Így a probléma megoldására most egy teljesen új típusú blokklánc megalkotásán dolgoznak.

Amennyiben sikerül nekik, úgy ez lehet az első kiterjedt blokklánc, ami kifejezetten terjedelmes képi és videóanyagok teljes nyers fájl tartalmának megőrzését szolgálja, tehát nem valamilyen a tartalmakra, vagy szétszórt tartalom szeletekre mutató linkek megőrzésére szolgál.

Kapcsolódó:

Megbosszulta a Kínai Kommunista Párt a hong-kongi virulógus fecsegését

Miért rettegnek kimondani Kínában Hszi Csin-Ping elnök nevét?

A YouTube az EU-val együttműködve cenzúrázza a tartalmakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük