Blokkláncon hajtott végre értékpapír elszámolást India legnagyobb vállalata

India legnagyobb piaci értékű vállalata nemzetközi értékpapír elszámolást hajtott végre két központi értéktár (CSD) között a saját fejlesztésű Quartz blokkláncán keresztül.

A Tata Consultancy Services (TCS) szerdán jelentette be, hogy fix hozamú értékpapírokat hoztak létre a marokkói Maroclear értéktárnak és a Kuvaiti Elszámolóháznak a BaNCS hálózatán, ami a cég többeszközös kezelőrendszere a Quartz blokkláncon. Emellett elkülönített számlákon tárolt értékpapírokat is generáltak.

Az értéktárak által végrehajtott teszt során az értékpapírokra vonatkozó nemzetközi elszámolási feltételeket időveszteség nélkül tudták egyeztetni és elszámolni köszönhetően a blokklánc alkalmazásának, a megerősítésről szóló értesítést szintén valós időben megkapták.

A teszttranzakciókat cash coinokkal egyenlítették ki, ami egy törvényes fizetőeszközökhöz kötött szállítás fizetés ellenében (DVP) modellt használó stabilcoin a Quartzon.

“Cash coinok a blokklánc hálózaton hibamentes és valós idejű DVP kiegyenlítést tesznek lehetővé a nemzetközi értékpapír tranzakciók során,” áll a közleményben hozzátéve, az időveszteség nélküli elszámolás jelentősen csökkenti a devizakockázatokat.

A TCS Financial Solutions alelnöke R. Vivekanand megjegyezte a közleményben:

Valós idejű nemzetközi elszámolás cash coinokkal csökkenti a kockázatokat, költségeket és megvan benne a potenciál, hogy fejlettebb likviditást biztosítson a Közel-Kelet és Afrika piacain.

A blokklánc technológia használatával “leküzdhetjük a fennálló üzleti modelleket és új lehetőségeket hozhatunk az ügyfeleinknek,” írta Fathia Bennis, a Maroclear ügyvezetője.

A TCS a héten jelentette be azt is, hogy a Quartz megoldásával ügyfelei csatlakozhatnak a RippleNethez és segítségével nemzetközi utalásokat hajthatnak végre. A Tata cég komolyan érdeklődik az elosztott főkönyvi technológia iránt, 2016-os hírek szerint több mint 100 tesztprojektje van a területen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük