Blokkláncra vált az Amazon is, megkapta a DLT szabadalmat

Az amerikai e-kereskedelmi óriás, az Amazon is a blokklánc technológiát kívánja igénybe venni. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Irodája (USPTO) nemrég jóváhagyta az Amazon szabadalmát. Új platformjuk célja az, hogy növelje a digitális bizalmat az ellátási láncban. 

Az Amazon a szabadalmi kérelmében úgy fogalmazott, hogy egyre súlyosabb problémák merülnek fel az ellátási láncban, hiszen az e-kereskedelmi felület által használt hálózatok és adatbázisok kezdenek átláthatatlanná válni. A cég a járvány kitörése óta rekord forgalmat bonyolított, ami rávilágított a vállalat sebezhetőségeire. Az Amazon azt állítja, hogy a blokklánc alapú rendszerek megoldhatják a logisztikai hálózat problémáit. A gyártók, a disztribútorok és a szállítók is könnyebben hozzáférhetnek egy nyitott keretrendszeren belül a termékek adataihoz.

Blokklánccal a hamisítványok ellen

Az elosztott főkönyvi technológia (DLT) megakadályozza az adatok meghamisítását és kiküszöböli az egyes meghibásodási pontokat. Úgy tudni, hogy az Amazon a Hyperledger technológiáját fogja alkalmazni. A DLT hitelesítési rendszer kiváló termékkövető megoldást kínálhat a világ egyik legnagyobb e-commerce vállalatának. A cég ezzel növelné a megbízhatóságot, hiszen az ellátási lánc minden terméke figyelemmel kísérhető lenne a gyártás pillanatától a házhoz szállításig.

A technológiával ráadásul kiszűrhetőek a hamisítványok is, és ezzel visszaszerezhető a vásárlók bizalma. A Wall Street Journal 2018-as jelentése szerint az Amazon több milliárd dollárt áldoz arra, hogy kiszűrje a hamis termékeket. 2019-ben a cég bevezette a „Project Zero” programot a hamisított termékek forgalmazásának leküzdésére. Ettől függetlenül rendszeresen felbukkannak ócska utánzatok a weboldalon, amelyek miatt egyre többen veszítik el bizalmukat az e-kereskedelmi óriásban. A DLT most ezen kamu termékek kiszűréséhez nyújthat még nagyobb segítséget.

Nő a blokklánc népszerűsége a nagyvállalatok között

Nem az Amazon az egyetlen, amely a blokklánc technológiára támaszkodik. A Walmart már évek óta DLT-t használ az üzleteiben árusított portékák nyomonkövetésére. A FedEx egy DLT-alapú kísérleti programot indított el, amely segítséget nyújthat az ügyfelek vitáinak megoldásában. Az IBM blokklánc alapú megoldásokat fejlesztett ki az ellátási lánc ellenőrzésére, amit a UPS szállítási cég már javában használ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük