A Walmart blokklánc technológiával követné nyomon az élelmiszereket

A Walmart blokklánc technológiára cserélné jelenlegi IT infrastruktúráját, hogy megkönnyítse az árucikkek követését.

A több milliárd dolláros forgalmat generáló élelmiszerlánc elkezdte használni a blokklánc technológiát. A céljuk, hogy azonosítsák és egyszerűen le tudják venni a termék listájukról a visszahívott árucikkeket.

IBM nyújtja a technológiai hátteret

 Az IBM és a Walmart október óta dolgozik együtt. Bridget van Kralingen, az IBM egyik vezetője,  így nyilatkozott.

Vásárlás a Walmartban “Az élelmiszerek mindenhol körülöttünk vannak. Így elkezdtünk kísérletezni Kínában a Walmart és a Tsingua élelmiszerláncokkal együttműködve. Azért Kínát választottuk, mert itt az országméretéből adódóan hatalmas az élelmiszer fogyasztás mértéke, mégis egy lokális piacnak tekinthető.”

A Walmart blokklánc infrastruktúrája

Jelenleg a Walmart egy olyan IT infrastruktúrától függ, ahol napokra van szükség ahhoz, hogy egy termék eredetét megtalálják az adatbázisban.

KínálatAmikor egy vevő egy hivatalost panaszt tesz egy bizonyos termékkel kapcsolatban vagy beteg lesz egy Walmartban kapható ételtől, a Walmart IT egységének szólnak. A panaszlevél benyújtása után több adatbázison és szerveren keresztül elemzi az IT csapat az adatokat. Többek közt a termék eredetét, beszállítóját, szállítás idejét kell összeszedni az adatbázisból, ami az adott szituációban felmerülhet.

Egy blokklánc alapú rendszerrel azonban a Walmart vezetői szerint ez sokkal hatékonyabbá tehető. A vásárlók és maga a cég is hozzáférhet a főkönyvi számlához. Így egy adott termék könnyen beazonosítható és minden információ elérhető róla azonnal, valós időben és biztonságosan. Ezen kivűl ráadásul mivel a blokklánc technológia decentralizált, így a Walmart blokklánc hálózat  védve van a hekker támadásoktól is.

Frank Yiannas, az arkansasi Walmart élelmiszerbiztonsagért felelős igazgatója az alábbiakat nyilatkozta.

“A blokklánc révén elérhető a termékek stratégiai szintű kivonása egy-egy piacról. Megerősíti bizalmat a cég és a vásárlók között. Úgy véljük, hogy a jobb nyomon követhetőség az élelmiszer rendszer többi szegmensére is kihat. Azt reméljük, az információ áramlás hatékonyabbá tételével javul a döntéshozatali mechanizmus és hatékonyabbá válik az ellátási lánc.”

A Walmart és az IBM szövetsége

A Walmart még nem tette teljesen nyilvánossá a blokklánc hálózat technikai részleteit. Yiannas azt mondta, hogy az IBM blokklánc alapú hálózatát használva saját platformot építenek. 2016 vége óta ajánl az IBM vállalati szintű blokklánc megoldásokat minden szektorban.

A Walmart az IBM blokkláncát választanáA Bloomberg hírügynökség szerint, ha a Walmart úgy dönt az IBM blokklánc hálózatát választaná és széles körben elérhetővé teszi azt a vásárlóinak, az valószínűleg az eddig tapasztalt legnagyobb blokklánc implementáció lenne.

A blokklánc ezután használható lenne a szállított termékek nyomon követésére, a származási hely rögzítésére. Így minden exportált és importált Walmartnál elérhető élelmiszer aktuális adata mindenki számára könnyen és gyorsan elérhető lenne a jövőben. Ez pedig utána már megkönnyíteni a blokklánc technológia átültetését más iparágakba is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük