Újabb rejtélyes haláleset a Boeing feljelentői között

A Boeing beszállítójánál, a Spirit AeroSystemsnél dolgozó informátor kedd reggel halt meg, miután “hirtelen, gyorsan terjedő fertőzést kapott” – írja a Seattle Times. Alig néhány hete egy másik feljelentő vesztette életét gyanús körülmények között. 

A 45 éves Joshua Dean, egy korábbi gépészmérnök és minőségellenőr a kansasi Wichitából, azt állította, hogy a Spirit vezetése figyelmen kívül hagyta a 737 MAX gyártási hibáit, többek között azt, hogy “a szerelők helytelenül lyukakat fúrtak a MAX hátsó válaszfalába”. Amikor ezt felhozta a vezetőségnek, azt mondta, hogy semmit sem tettek a probléma mielőbbi kiküszöböléséért. A férfi biztonsági panaszt nyújtott be az FAA-nál és azt mondta, hogy a Spirit őt használta bűnbaknak, miközben hazudtak a hibákról a hivatalnak.

“Miután kirúgtak, a Spirit AeroSystems semmit sem tett, hogy tájékoztassa az FAA-t és a nyilvánosságot a válaszfal hibáiról” – írta Dean a panaszában.

Novemberben az FAA egy levélben azt írta Dean-nek, hogy állításai megalapozottak. Dean tanúvallomást is tett a Spirit részvényesi perében. A részvényesi pert, amely szerint a Spirit vezetése visszatartotta a minőségi hibákra vonatkozó információkat, és ezzel megkárosította a részvényeseket, decemberben nyújtották be. A kereset alátámasztására Dean tanúvallomást tett, amelyben részletezte állításait.

Miután januárban egy panel kiszakadt egy Boeing 737 MAX repülőgépről, és ezzel újabb figyelem irányult a Spirit minőségi hiányosságaira, Dean egyik korábbi Spirit munkatársa megerősítette Dean állításait. Egy korábbi jelentés szerint Dean jó egészségnek örvendett, és egészséges életmódjáról volt nevezetes.

Nagynénje, Carol Parsons szerint két hétig kritikus állapotban volt a férfi. Parsons a sajtónak azt mondta, hogy rokona légzési nehézségek miatt lett rosszul és került kórházba. Intubálták, ami után tüdőgyulladás, majd MRSA, egy súlyos bakteriális fertőzés alakult ki nála.

Deant 2023 áprilisában rúgták ki, miután panaszt tett a munkaügyi minisztériumnál, azt állítva, hogy megtorlásként rúgták ki, amiért kiteregette a Boeing-Spirit piszkos ügyeit.

Az a dél-karolinai ügyvédi iroda képviselte, amely a Boeing feljelentőjét, John “Mitch” Barnettet is, akit alig néhány héttel ezelőtt találtak holtan Charlestonban. Barnett épp vallomást akart tenni a Boeing minőségügyi problémái miatt, amikor lőtt sebbel találták rá egy parkolóban. A Charleston megyei halottkém jelentése szerint Barnett halálának oka “önkezűleg okozott lőtt seb”.

Márciusban a Boeing a pletykák szerint tárgyalásokat folytatott a Spirit felvásárlásáról, mivel mindkét vállalatra egyre nagyobb nyomás nehezedett az ügyfelei és a szövetségi szabályozó hatóságok részéről.