Boldog 11-ik Születésnapot Bitcoin!

Október 31-én ünnepelte a Bitcoin a tizenegyedik születésnapját, ugyanis 11 évvel ezelőtt október 31-én adta ki Satoshi Nakamoto a Bitcoin fehérkönyvet. A dokumentum címe a ’Bitcoin: Peer-to-Peer Electronics Cash System”, ami pont a 2008-as globális pénzügyi válság közepén jelent meg, és egy teljesen forradalmi és merőben új megoldást hozott el.

A dokumentum magyarul is olvasható a BitcoinBázison itt.

A fehérkönyv megjelenése után Satoshi kiküldött egy emailt a kor cypherpunkjainak, amelyben bemutatta, hogy kifejlesztett egy elektronikus pénzrendszert, amely teljes mértékben peer-to-peer (P2P) alapon működik. Hivatalosan aztán Satoshi 2009. januárjában indította el a Bitcoint, amikor megalkotta és kibányászta a genezis blokkot, amely az első hivatalos információt tartalmazó blokk volt a Bitcoin blokklánc hálózatán.

Bitcoin 11 évvel később

11 évvel később a Bitcoin az egyik legmegbízhatóbb rendszer a világon, amely pénz és információ cseréjét teszi lehetővé. A digitális valuta 2017. decemberében érte el a csúcsát, amikor az árfolyama egészen 20.000 dollárig emelkedett. Ezután az árfolyam egyre mélyebbre és mélyebbre zuhant, majd 2018. december 15-én érte el mélypontot 3.200 dolláros áron. A fokozatos emelkedés azóta kitart, amivel újfent bizonyítja, hogy a kriptovaluták képesek a megújulásra. A sokak által várt újabb bikapiac valószínűleg elhozza az új árfolyamcsúcsokat, és a régi 20.000 dolláros plafont remélhetőleg hamar megdönti majd a Bitcoin. A következő év egy újabb mérföldkövet is elhoz a kriptovaluta történetében. Ugyanis a Bitcoin feleződésének a hatására a blokkok bányászása után járó jutalom 12.5 BTC-ről 6.25 BTC-re esik vissza.

A feleződés következménye lesz majd, hogy a kínálatba megjelenő új Bitcoinok száma csökken, ami bányászási kiigazításhoz vezet majd. A bányászok reakciójának a hatására az árfolyamban is korrigálás várható, és valószínűleg növekedésnek indul majd a Bitcoin ára (a szűkösség elve alapján). A történelmi adatok alapján a korábbi feleződések bikapiacokat hoztak magukkal, és a kriptovaluta piac jelentős nyereséget tudott elkönyvelni.

Habár nagyon sok minden történt az elmúlt 11 évben, a Bitcoin előtt még mindig hosszú út áll, amíg teljes mértékű globális tényezővé válik és a mainstream is teljesen befogadja. Ma rengeteg ígéretes projekt létezik. Azonban ezekből hiányzik a skálázhatóság a teljes körű adaptációhoz, ami összességében az árfolyam növekedést és az organikus fejlődést is visszafogja. Remélhetőleg a legújabb megoldások mint a Lightning Network megoldják a skálázhatóság problémáját is, ami a digitális eszköz globális felhasználását segíti majd elő.

Új év, új lehetőségek

A Bitcoin mellett az altcoin szegmens, ami a legutolsó bikapiac idején formálódott, teremtette meg a legtöbb új projektet. A vezető altcoin, az Ethereum jövőre tervezi kiadni a legtöbb változást ígérő frissítését, az Ethereum 2.0t.

Az új verzió Vitalik Buterin tervei között már évek óta szerepel, és a várt új funkciók nagy optimizmusra adnak okot a kirptoközösség tagjai körében.

Idén a Bitcoin júliusban érte el az éves maximumát 14.000 dolláros árfolyamon. Habár az év során volt több kisebb visszaesés, a piaci várakozások nagyon pozitívak, és mindenki egy bikapiacot jövendöl 2020-ra.

Néhány elemző szerint a Bitcoint már csak a 100.000 dolláros árfolyamhatár állíthatja meg. Sokan arról is spekulálnak, hogy ez akár 1 millió dollárig is felmehet. Összességében a 2020 egészen biztosan izgalmas év lesz a teljes szektornak.