Lightning Network korai adoptálóknak

Nagy érdeklődés övezi a bitcoint és a hozzá kapcsolódó technológiai fejlesztéseket az utóbbi időben. Sajnos a szélesebb körű adoptáció felszínre hozta a hálózat problémáit. A tranzakciók lassabbak lettek, a vele járó díjak pedig felszöktek. A probléma az, hogy nagyon nehéz az elefántot megtanítani táncolni, a technológia 2008 körül született, egyszerűen nem a mai körülményekre tervezték, nehéz skálázni. Lehet, hogy az egészet újraírni és a márkanév alatt futtatni sokkal könnyebb lenne, de erre még nem készült fel az ökoszisztéma. Félmegoldások születnek, mint amilyen a Lightning Network is.

A Lightning még csak most lépett alfa fázisba, ha valaki nincs tisztában, hogyan kell forráskódot fordítani, akkor nem sanszos, hogy képes lesz a rendszert beüzemelni. Természetesen ez csak egy lélektani határ, hiszen a fordítás nem annyira szörnyű, de a beállító szkriptek megírása további akadályt jelent.

Jelenleg a Lightning nem képes főműsoridős szereplésre, inkább veszélyes, mint hasznos. Csak azért foglalkozik vele a szélesebb közönség, mert a kockázat-nyereség arány igen jó, sokat lehetne vele spórolni mind díjakban, mind időben. Persze egy alfában senki sem garantálhatja, hogy a dolgok úgy működnek, ahogyan azt elképzelték a fejlesztők, és itt komoly pénzeket kockáztatunk.

A Blockstream már elérhetővé tette a technológiát bizonyos üzletekben, mások is próbálkoznak, amiért egyértelműen jár a dicséret.

A normális esetekben a szoftverek komolyabb teszteléseken esnek át, mielőtt akármilyen kockázatot vállalnának vele az internet „hideg és kegyetlen” világában. Itt nem ez történik, valós felhasználók teszik kockára nehezen megkeresett bitcoinjaikat.

Természetesen megvannak a módszerek a Lightning Network biztonságosabb tesztelésére, amivel kisegíthetjük a projektet. A két fő mód, az izolált hálózaton futtatás, illetve ha fel merünk menni a netre, akkor be kell tartani az összes szabályt lista alapján, pontról-pontra.

Izolált Lightning hálózatok

A beállítás nem igazán felel meg a lépésről-lépésre filozófiának, a telepítő nem fogja majd a kezünket minden lépés során. A kényelmetlenség normális alfák tesztelése során, a lényeg az, hogy a kockázat minimális, nem veszthetünk vele igazi bitcoinokat.

A lépések a következők a Coindesk leírása alapján:

  1. Le kell tölteni egy megfelelő tárcát, Zap, Lightning Labs asztali verziója, Eclair mind megfelel. A HTLC-nél nem kell letölteni semmit. Amennyiben egy tárca asztali változatát töltjük le akkor többórás szinkronizáció következik a tesztnettel.
  2. Létre kell hozni egy csatornát a fejlesztői csoportok által működtetett kamuüzletek vagy oldalak illetve a tárca között. Létezik Starbucks –szerű kávézó, blogger felület.
  3. Következőben rá kell navigálni a kamuüzlet honlapjára és megkeresni a fizetési címet és a ‘peer címet’.
  4. A peer címet fel kell venni a kapcsolatok közé a tárcában. Ez után egy kisebb összeget kell küldeni a csatorna megnyitásához ami általában 0.1 teszt BTC.
  5. Miután ez megvan, meg kell adni a fizetési címet és a kívánt összeget és végre jól be lehet fagyizni.

A küldést párszor még el lehet ismételni és az esetleges észrevételekkel bátran lehet bombázni a fejlesztőket.

Internetes tesztelés

Ha szeretünk veszélyesen élni, akkor ideje kipróbálni ezt a módot is. Nincs rá garancia, hogy nem vesztünk pénzt, több napig tarthat a beállítás, és a frissítéseket a fejlesztők jóval nehezebben tudják telepíteni.

  1. A Blockstream készített egy kézikönyvet, amelyben leírják a lépéseket c-lightning hálózatuk használatához. Szerezni kell egy stickert az üzletükben. A további lépéseket leírják a weboldalukon. A többi tárca még nem támogatja a Blockstream hálózatát, de az implementáció triviális ügy, persze csak akkor, ha lesz olyan fejlesztő, aki elég kiforrottnak találja majd a technológiát.
  2. A C-lightninghez Ubuntu operációs rendszerre van szükség és jó pár fejlesztői könyvtárra. Aki használt már Linuxot ez nem lesz meglepetés, és az egész megoldható egy hosszabb parancssorral. A bitcoind démonnal szinkronizálni kell nagyjából 170 gigabájtnyi anyagot. Ez nem lesz gyors, ezért érdemes éjjelente ott felejteni a gépet.
  3. Elő kell akasztani a gitet és klónozni a Blockstream repót. A parancssorból el kell indítani a lightning-cli-t, készíteni kell egy címet.
  4. Ha működik az átutalás (a minimum letét megérkezik), akkor meg kell nyitni a csatornát, ami nagyjából 500 szatosiba kerül. Listázni kell a naplót, és legalább három megerősítést kell kivárni.
  5. A lightning-cli-ből listázni lehet a csatornát, amelyet a kifizetésekhez használhatunk.

Amint láthatjuk pár lépésbe kerül, hogy az egészet helyrerakjuk. Akiknek volt dolguk Linuxszal, azok simán megoldják a feladatot, mivel az ilyen procedúrák néha elkerülhetetlenek főleg specializált szoftverek esetében. Mégis, egy dolog egy képszerkesztőt bütykölni, és esetlegesen bebukni a beállítást, és más nehezen megkeresett pénzeket alfa rendszeren küldözgetni.

Nem lesz ez mindig így, az Eclairben már dolgoznak az egész rendszer integrációján egy könnyen használható megoldásba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell majd törődni a csatornanyitással, a back-end megoldja az egészet.

Alex Bosworth dolgozik egy átfogó megoldáson, amellyel nem csak bitcoin, hanem altcoin tranzakciókat is a Lightningen keresztül lehetne futtatni.

Végül is a Lightning ideiglenes megoldást jelent a sokasodó skálázási gondokra, ameddig az alaprendszer nehezen bírja a terhelést, a kisegítő megoldások, legyenek bármennyire briliánsak is csak tűzoltásnak tekinthetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük