Bolivár: a világ legértéktelenebb pénzéből megint levágnak pár nullát

A világ leggyengébb, forgalomban lévő pénzének a venezuelai bolivár számít, amiből egyetlen bolivár 0,00009 körüli forintot ér. Ez július elsején azt jelentette, hogy több mint 3 millió bolivárt kell adni egyetlen amerikai dollárért is. Ennek tükrében el tudjuk képzelni, milyen nehéz lehet fizetni a dél-amerikai országban, ahol a leggyakrabban használt bolivár címletek az ezres, kétezres, ötezres, tízezres, húszezres és a százezres. Úgyhogy a legfrissebb hírek szerint a venezuelai kormány azt fontolgatja, hogy átértékeli a bolivárt. A javaslat szimplán levágna öt nullát minden összeg végéről, ami nagy segítség lenne azoknak a cégeknek is, amelyek adókat vagy éppen fizetéseket kezelnek, mozgatnak.

A bolivár 15 év alatt 10 feletti nullát fog veszíteni

A mai számokat figyelembe véve, gondoljunk bele milyen nehéz lehet mondjuk egy 100 millió forintos összeget lekönyvelni bolivárban. Természetesen sokat ez már nem fog számítani, hiszen aki csak tehette kriptovalutákban vagy dollárban tartja megtakarításait. Sőt, a dollár már a domináns fizetőeszköz lett a venezuelai boltokban is. Azt még nem tudni, hogy mikor és hogyan fog ez megvalósulni, de a Bloomberg értesülései szerint rövid időn belül érkezhet a váltás. Nem csak a cégeknek, hanem azon embereknek is nagy segítség lenne ez, akik bolivárban fizetnek a boltokban. Hiszen egy nagybevásárlás után kártyával sem volt egyszerű fizetni. Elég sokszor kellett a kártyát is a terminálhoz érinteni, hiszen a rendszer határértékei nem tették lehetővé, hogy ilyen hatalmas számjegyből álló összegeket egyszerre ki lehessen fizetni.

A hihetetlen pénzromlás oda is vezetett, hogy ma már szinte minden fizetés digitális Venezuelában. Egy becslés szerint mindössze 1,9%-a az összes venezuelai pénznek az, ami készpénz. A kormány már nem is nyomtat új bankjegyeket, hogy így próbálja meg fékezni a pénz értékének elvesztését. De a most tervezett intézkedés mutatja jól, hogy nem igazán sikeres az inflációellenes stratégia. Plusz hát nem először történik ilyen Venezuelában a közelmúltban, 2008-ban három nullát vágtak le a bolivár végéről. Pedig akkor az infláció csak 20,44% volt. Aztán a kormány 2018-ban öt nullát vágott le a bolivár végéről, de ekkoriban már hiperinfláció volt az országban és szankciókkal küzdött a lakosság. És ekkor próbálta meg elindítani a kormány a Petro nevet viselő hivatalos kriptovalutát, de nem túl sok sikerrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük