Petro: újjászületik a venezuelai Maduro elnök kriptovalutája

Nicolas Maduro elnök még bízik a petro fellendülésében, a 2021-es év szerinte igazi megváltást hoz a venezuelai kriptovalutának.

Az elnök azt ígérte, hogy egy teljes digitalizációs folyamat fog az idén lezajlani az országban, melynek köszönhetően Venezuela gazdasága 100%-ban digitális lesz. Maduro ezt az országgyűlésnek mondott éves beszédében jelentette ki, a 2021-es évet pedig a petro reneszánszának nevezte el.

Ez az a kriptovaluta, amiről elmondhatjuk, hogy a világ legnagyobb bukása. A 2018. februárjában elindult petro volt a világ első olajfedezetű állami kriptovalutája. Az érme célja az Egyesült Államok szankcióinak elkerülése volt és a külföldi befektetők visszacsábítása. Bevezetése előtt Maduro elnök 2017. januárjában 100 millió petro kibocsátását rendelte el, aminek minden egyes egysége mögött állítólag egy hordó nyersolaj állt fedezetként. A korábbi ígéretét azonban képtelen volt betartani, hiszen alig egy évvel a piacra kerülése után az elnök megváltoztatta a petro fedezetét. Az 5 milliárd hordós eredeti ígérettel szemben jóval alacsonyabb nyersolaj fedezetet állapított meg. Ma mindössze 30 millió hordó nyersolajnyi fedezetet ér a teljes petro kínálat.

Ettől függetlenül Maduro ráerőltette a venezuelai központi bankra és az állampolgárokra is az értéktelen tokent. Az elnök megállás nélkül próbálta reklámozni a fabatkát sem érő nemzeti kriptovalutát, ami a kutyának nem kellett. Ugyan a lakosság előszerettel használ kriptovalutákat, a petróval szemben inkább a bitcoint és a dash-t preferálják.

Maduro és a Patria kriptoplatform

Maduro a válságban szenvedő ország gazdasági fellendülését vizionálta legfrissebb beszédében és kijelentette, hogy az ország jövőjét a kriptovaluták és a blokklánc technológia határozza meg.

A petro újboli elindítása, a többi kriptorendszer és a blokklánc technológia használata, a Patria rendszer kifejlesztése és új alkalmazások generálása indítja el a 2021-es évet, csakúgy, mint a blokklánc technológia alkalmazása a különféle ágazatokban. Olyan új alkalmazásokat hozunk létre, amelyek megoldást kínálnak bizonyos problémákra.”

Az elnök büszkén azt mondta, hogy az országban lefolytatott üzleti tranzakciók már 77%-a digitális, a készpénz használata pedig rendkívüli mértékben visszaszorult. Ez egyébként nemcsak a digitalizáció fejlődésével magyarázható, hanem azzal is, hogy a bolivár elinflálódik, egy bevásárlókosárnyi élelmiszer megvásárlásához egy bőröndnyi készpénzre van szükség. Az ország kripto-átutalási platformján már 21,2 millió ember regisztrált, amire Maduro nagyon büszke volt. Kijelentette azt is, hogy Caracas a Patria kriptovaluta platform új funkcióinak biztosítására törekszik, amely lehetővé teszi a venezuelaiak számára, hogy a tengerentúlról kriptovalutákban utaljanak a szeretteiknek pénzt. A venezuelai kormány azt ígérte, hogy idén olyan digitálisa fizetési rendszert is kidolgoz, amely segítségével könnyen lehet bárhol fizetni és a használatához nem szükséges internetes kapcsolat.

További kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.