Börtönből a blokkláncra: szabadult az Enron CEO-ja

Jeffrey Skilling az Enron CEO-ját egy hónappal ezelőtt engedték ki a börtönből és a legfrissebb hírek szerint egy blokklánc cég indítását tervezi.

Blokklánc technológiában utazik az Enron CEO-ja

A Wall Street Journal hétfői cikke egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva számolt be róla, hogy Jeffrey Skilling, a számviteli botrányáról elhíresült Enron CEO-ja a blokklánc technológia felé kacsingat.

A cikk szerint Skilling egy olyan platform elindítását tervezi, mely nyersolaj és gáz iparágban teszi lehetővé majd a befektetést digitális alapokon. A magát megnevezni nem kívánó forrás szerint több ex-Enronos vezetővel és speciálisan erre a témára szakosodott szakértőkkel találkozott a hetekben. Kriptopénz, blokklánc szakértők és szoftverfejlesztők is részt vettek a megbeszéléseken.

Lou L. Pai, az Enron korábbi energia szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágának vezetője is támogatja az újság forrása szerint az ötletet. Egyelőre azonban sem Pai sem pedig Skilling nem nyilatkozott az ügyben.

Az Enron piramisról már színházi darab is készült | Timeline Theatre

12 év börtön után szabadult

Jeffrey Skilling február 21-én szabadult a börtönből, miután letöltötte 12 éves büntetését. A vád szerint az Egyesült Államok történetének legnagyobb könyvelési csalásában vett részt az 1990-es években.

A 2001-ben kitört Enron-botrány magával rántotta a világ akkor egyik legnagyobb könyvvizsgáló cégét, az Arthur Andersent is. Az Enron a kilencvenes évek közepéig csak gázvezeték-üzemeltetéssel foglalkozott, majd később az energiakereskedelem vált profiljává. Agresszív terjeszkedéssel rövid idő alatt az egyik legnagyobb amerikai vállalattá nőtte ki magát. Aztán 2001-ben kiderült, hogy a cég minden korábbi képzeletet felülmúló veszteséget rejtett el áttekinthetetlen cégcsoportján keresztül.

Skillinget, az Enron egykori CEO-ját eredetileg 24 évre ítélték el és 45 millió dollár bírságot kellett fizetnie 2006-ban, miután 35 vádpontban bűnösnek találták többek között csalás, bennfentes kereskedés és egyéb bűntények miatt. Később a büntetését 14 évre módosították és jó magaviselet miatt 2 évvel a büntetés lejárta előtt szabadulhatott. Az eljárás során végig kitartott ártatlansága mellett.

A Bitcoin is egy újabb Enron? Egy szaúdi milliárdos szerint a bitcoin úgy fog összedőlni, mint az Enron

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük