Egy szaúdi milliárdos szerint a bitcoin úgy fog összedőlni, mint az Enron

Alwaleed bin Talal szaúdi milliárdos herceg hétfőn nyilatkozott a bitcoin jövőjéről a CNBC-n. Szerinte a már 6000 dollár feletti árfolyamot is megjárt kriptopénz össze fog omlani a jövőben. Sőt, párhuzamot vont az Enron cég csődjével is.

Bitcoin, mint az Enron párhuzama

Szaudi milliárdos szerint össze fog omlani a bitcoin, mint az EnronA szaúdi milliárdos, Alwaleed bin Talal herceg kezében van a Kingdom Holding, mely egy hatalmas konglomerátum, ami olyan befektetésekkel bír, mint a Citigroup, az Apple vagy a Twitter. A cég központja Rijád városában, Szaúd-Arábiában található.

Hétfőn az üzletember a CNBC-nek adott interjút, ahol így nyilatkozott:

“Ennek egyszerűen nincs értelme. Ez a dolog [a bitcoin] nincs szabályozva, nincs egyetlen központi bank felügyelete alatt sem. Én nem hiszek ebben a bitcoin dologban. Szerintem össze fog dőlni egy napon. Akár csak mint az Enron annak idején.”

A milliárdos befektető arra az Enron energia ipari cégre utalt nyilatkozatában, mely számviteli csalások sorozat miatt 2001-ben csődöt jelentett az árok szélén hagyva több millió befektetőt.


Összeomlások jönnek-mennek

A szaúdi befektető nyilatkozatára reagált Josh Brown, a Ritholtz alapkezelő igazgatója is egy későbbi CNBC műsorban. Brown elmondta, hogy semmi újdonságot nem mondott a herceg, mert a bitcoin időről időre össze szokott omolni.

“Számítani lehet időről időre felbukkanó összeomlásokra a bitcoin tekintetében, mert az egész piac spekulatív. De ez nem jelenti egyben azt, hogy nem épülne majd fel minden korábbi összeomlásból újra és újra. “

Emellett Brown szerint nem meglepő, hogy Alwaleed kritikusan szemléli a kriptopénzek előre törését a szaúdi szabályozás miatt. A bitcoin mögötti legnagyobb hajtó erő ugyanis pont a kormányzati kontroll nélküli globális valuta jövőképe. A szaúdi hatóság azonban a nyáron már kifejtette, hogy mivel a kriptopénzek nem állnak szabályozás alatt, a felhasználókat nem védi semmilyen törvény.

Bár egyre több az intézményi befektető a szektorban, sokan még mindig szkeptikusan tekintenek a kriptopénzek világára. A JP Morgan igazgatóját már senkinek nem kell bemutatni kripto körökben. De Ben Bernanke sem értékelte rózsásan a bitcoin jövőjét. Vannak azonban még mindig elég sokan, akik nem így vélekednek, és tovább növelik a keresletet a bitcoin iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük