Börtönbüntetésre ítéltek egy férfit Japánban mert nem adózott bitcoin jövedelme után

Az ázsiai szigetország világszerte híres szigorú törvényeiről, adóhatósága pedig olyan keményen csap le a legkisebb szabálytalanságra is, hogy attól még a NAV is elpirulna. Egy japán fehérgalléros irodai alkalmazott, Hideji Matsuda mégis úgy gondolta, hogy a 2017 és 2018-as év között bitcoin kereskedéssel szerzett közel 680,000 dolláros jövedelme senkinek nem fog szemet szúrni. A férfi a hivatalos adóbevallásában a valós profitnak csak a töredékét, mindössze 11,000 dollárt tüntetett fel, adót pedig még ezen összeg után sem fizetett.

A nyomozás a férfi ügyében már korábban lezárult, a napokban pedig ítéletet is hirdettek Kanazawa prefektúra bíróságán, ahol a büntetőügyet tárgyalták. Matsuda az ügyvédein keresztül azzal próbált védekezni, hogy csupán figyelmetlenség történt, és „rosszul számolta” az elért profitot, valamint „nem volt tisztában azzal”, hogy pontosan mennyi adót kéne befizetnie és milyen formában. A bíróság azonban az ügyészségnek adott igazat, akik szerint az 56 éves férfi állításai abszurdak, ő pedig egy önző és egocentrikus személyiség.

Bár a férfi különböző módon próbált fellebbezni, a bíró ezt mind elutasította és az 1 éves börtönbüntetés mellett, 200,000 dolláros vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben. Matsuda a végső ítélet kihirdetésekor, a bírói indoklás meghallgatásának befejeztével utolsó szó jogán csupán annyit mondott: „kétségtelenül így van”.

Amennyiben el akarjuk kerülni a hasonló afférokat, hazánkban is érdemes tisztában lenni a különböző fintech kereskedési platformokon szerzett jövedelmünk utáni adózási kötelezettségünkkel. Ide tartozik az összes népszerű online kereskedési felület, és a kifejezetten kriptovaluta tőzsdék is. Érdemes külön megemlíteni azt is, hogy sajnos a kriptovaluta kereskedésből származó profit hivatalosan még mindig nem „ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó jövedelem”, ebből kifolyólag pedig valamivel magasabb adóterheket von magával.