A Bosch kiáll a Toyota vezér mellett: nem áll készen a piac az elektromos autókra

Úgy tűnik, hogy a Toyota első emberének, Akio Toyoda-nak elektromos mobilitással kapcsolatos kritikája újabb vitát nyitott az autóiparban. A japán autógyár elnökének szavai után a Bosch felügyelőbizottságának elnöke, Franz Fehrenbach is megbélyegezte a politikusok hozzáállását az elektromos autózással összefüggésben. Fehrenback kiállt Toyoda mellett és egyetértett azzal, hogy a szabályozók egy olyan dologhoz ragaszkodnak foggal-körömmel, amihez nem állnak rendelkezésre jelenleg az infrastrukturális feltételek.

A Stuttgarter Nachrichten-nek adott interjújában a világ legnagyobb alkatrészgyártó vállalatának vezetője nekiment az európai jogalkotóknak, hiszen véleménye szerint az elektromos autók túlzott figyelmet kapnak és az előnyben részesítésük a belső égésű motorral rendelkező autókkal szemben nem indokolt.

Akkor karbonsemleges vagy sem?

Fehrenbach egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem ellenzi az elektromos gépkocsik használatát. Szerinte a politikusok szemléletmódjával van a baj. Úgy véli a német menedzser, hogy a legnagyobb probléma az elektromos autókhoz szükséges energia előállításával van. Korábban Toyoda is azt nyilatkozta, hogy addig nem beszélhetünk karbonsemleges elektromos autókról, míg a működésükhöz szükséges villamosenergiát szénerőműben állítják elő, ami egyáltalán nem nevezhető környezetkímélő megoldásnak. Fehrenback is hasonlóan fogalmazott, szerinte a német és általánosságban véve az európai villamosenergia-termelés nem karbonsemleges, így az ezzel az árammal feltöltött autók sem azok. Kijelentette, hogy “ezeket a gépkocsikat nulla CO2-kibocsátású autókként kezelik, mivel a jogalkotók elrejtik a villamosenergia előállításához szükséges energiamérleget. Ezen túlmenően az akkumulátorok, főleg az ázsiai régióból származnak, ahol a villamosenergia zöme továbbra is szénerőművekből származik.” Véleménye szerint a szabályozók ezt nem számolják hozzá az elektromos autók CO2-kibocsátásához, pedig igenis kellene.

Nemcsak ezzel kapcsolatban volt kritikus az elnök. Azt gondolja, hogy a piac egyszerűen nem áll készen arra, hogy tömegek használjanak elektromos autót, mivel szerinte a töltési infrastruktúra nem megfelelő. Nincs elég töltőpont egyetlen európai országban sem. Hozzátette:Ha 2030-ra 1 millió töltőhelyet szeretnénk, akkor hetente 2 ezret kellene telepítenünk. A valóságban hetente nagy eséllyel csak 200 töltőpontot sikerül üzembe helyezni, és most csak Németországról beszélünk.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük