Botrányos üzenetek szivárogtak ki: Ukrajnát támogatták, amíg Kína bele nem szólt

Ilyen az, amikor a pénz beszél és Kína utasít: a Ninjas in Pyjamas (NiP) esport szervezet egykor még Ukrajnát támogatta az orosz-ukrán háborúban, most viszont a kínaiak kérésére letöröltek minden ezzel kapcsolatos posztot. Nem fogtak fegyvert a NiP vezetői fejéhez, mégis attól tartottak (még ha viccnek is szánták), hogy a végén egy kínai táborban kötnek ki.

Az orosz-ukrán háború kitörése után több sportszervezet csatlakozott az Ukrajnát támogató megmozdulásokhoz. A svéd NiP is hasonlóan tett, és az elsők között volt, akik posztolták közösségi média felületeikre, hogy „Ukrajna mellett állnak”. A háborúnak még közel sincs vége, az ezzel kapcsolatos posztokat azonban törölték, azt a látszatott keltve, hogy már nem „állnak Ukrajna népe mellett”. Hogy miért? Nos, a válasz egyszerű. Kiszivárogtak ugyanis a szervezeten belüli Slack-beszélgetések, amelyekből kiderül, hogy a NiP vezetői Kína kérésére törölték a tweeteket. Tudniillik ugyanis, hogy a szervezet az előzőekben tetemes összegű partnerségre lépett a kínaiakkal, akiknek nem éppen van ínyére stratégiai partnere, Oroszország becsmérlése.

Legközelebb egy táborban fogok kikötni

A sztori ott kezdődött, hogy a kínaiak felfigyeltek a NiP Ukrajna támogatásáról szóló posztjaira, és az ország legnépszerűbb mikroblog weboldalán, a Weibón megosztották az ezzel kapcsolatos álláspontjukat. A NiP vezérigazgatója, Hicham Chachine elmondása szerint a kínai partnerük ezt követően átvizsgálta a vállalat összes közösségi média felületét, majd az ukrán posztok törlésére utasította őket. A kiszivárogtatott beszélgetéseket olvasva úgy tűnik, Chachine sem szívlelte a dolgot (még ha viccbe is burkolta félelmét):

Legközelebb, ha Kínában landolok, valahol egy táborban fogok kikötni” – írta. Egy másik munkatársa azzal poénkodott, hogy a NiP-nek „szovjet vörösben” kellene pompáznia.

Mivel a tweetek törlése nem egyik napról a másikra történt, és a kínaiak Weibón közzétett posztja igencsak felkapott lett, Chachine már azzal élcelődött, hogy meg fogják ölni:

Az eszmecserék és az intézkedések jól illusztrálják a sportszerezetek állandó problémáját, mivel a profitszerzés érdekében olyan vállalatokkal (és országokkal) is szövetkeznek, amelyek egyébként más értékeket támogatnak. Nos, a NiP kedvezett ugyan a kínaiaknak – de, hogy mit fognak ehhez az ukrán szurkolók szólni, az már más tészta… Azt viszont meg kell jegyezni, hogy bizony a legtöbb viccnek a fele igaz, és a beszélgetések alapján a vezetők tisztában voltak, hogy mivel járhat egy kínai partnerség. Csakhogy ismét a pénz beszélt.

Forrás