Brave böngésző alapító: a big tech cégek a megfigyelő kapitalizmus rabszolgái

A Brave böngésző alapító Brendan Eich a múlt héten megrendezett lisszaboni webes csúcstalálkozón szólalt fel, ahol elmagyarázta hogyan tervezik forradalmasítani a reklámpiacot. Egyben kikelt a big tech cégek túlhatalma ellen is.

A kriptós vállalkozásként debütált Brave a böngészőjébe épített BAT tokennel robusztus ütemben növekedik. A múlt hónapban már több mint 9 millióan használták böngészőjét és közben 20 új országra terjesztette ki hirdetési platformját.

Eich elmondása szerint már rendelkeznek egy olyan felhasználói közösséggel, ami “ami készen állnak – ha akarják – hogy közvetlenül bitcoint utaljanak egymásnak ezzel megkönnyítve a bevételszerzést a kereskedők és tartalomgyártók számára” – magyarázta Eich. A Brave jelenleg egy köztes vállalkozást használ e böngészős tranzakciók lebonyolítására, az Uphold tárcáját, de a végső cél az lesz, állítja Eich hogy a felhasználók a BAT közvetlen költhessék el “előfizetésekre és prémium termékekre”, illetve a Brave regisztrált publikálók támogatására.

“Óriási lépéseket teszünk az e-kereskedelem felé” – mondta Eich. “Akármilyen kriptovalutát szeretne, azt elérhetővé tesszük a kereskedőnek. Ezzel megszabadul a hitelkártya csalásoktól és a hitelkártya váltási díjaktól.”

Brave kriptopénz-tárca

A Brave ez év elején jelentette be, hogy egy saját kriptopénz-tárca fejlesztésén dolgozik. A tárca a MetaMask böngészőtárcájához hasonlóan képes lesz kommunikálni a dappokkal. “Megkönnyítjük a felhasználók számára a [kriptovaluta] utalásokat, ha nem akarják a bitcoin vásárlással járó gondok nélkül” – mondta Eich. “Rendelkezhetünk tárcákkal ökoszisztémánk mindkét oldalán, sok kriptográfiai pénznem és token számára, bármi is legyen a felhasználók és a publikálók igénye, ezzel a kriptográfia a következő szintre léphet, egy olyan szintre, amelyet Dél-Koreán és Ázsia más részein kívül még nem láttunk.”

A Brave vezérigazgató egyben kikelt a big tech cégek (mint a Facebook, Google stb.) ellen is, akik szerinte a mérgező ‘megfigyelő kapitalizmus’ rabszolgái amit már csak nagy nehezen tudnak levetkőzni és pontosan emiatt vannak bajban a trösztellenes hatóságok szemében. “Nem fog jó véget érni” állítja a Brave böngésző alapító. Szerinte a Brave egy feltörekvő új internetalapú gazdaság része, egy olyané, ami a “felhasználót teszi az első helyre”. A személyes adatok védelmére összpontosító böngészője mellé egy decentralizált VPN használatát javasolja mindenkinek, ezzel ugyanis biztosítható a felhasználók anonimitása. Ennek érdekében lépett a Brave partnerségre a cenzúra-rezisztens online enciklopédiával, az Everipédiával.

“Ez nem csak a Brave-ről szól, túlmutat azon, de valakinek mutatnia kell az irányt” – nyilatkozta Eich.

A Brave böngésző legfrissebb 1.0-ás verzióját itt tudjátok letölteni és kipróbálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük