Brutális harmadik világháború közeleg a Bridgewater Associates alapítója szerint

A Bridgewater Associates hedge fund alapítója, Ray Dalio arra figyelmeztetett, hogy az USA és Kína közötti konfliktus „brutális harmadik világháborúhoz” vezethet.

Dalio véleménycikkében a közel-keleti konfliktusról és egy potenciális harmadik világháborúról osztotta meg gondolatait. Megjegyezte, hogy miközben az Izrael és Hámász, illetve az Ukrajna és Oroszország közötti háború már javában szedi áldozatait, az USA és Kína szintén egy háború küszöbén áll.

„Úgy tűnik, hogy egy nagyon kritikus ponton vagyunk; hamarosan kiderül, hogy Izrael és Hámász háborúja milyen messzire terjed majd ki” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy nemsokára kirajzolódik az is, hogy a nagyhatalmak a béke fenntartói lesznek-e vagy belekeverednek a konfliktusba.

A fedezeti alap feje úgy gondolja, hogy a közel-keleti háborúnak olyan káros hatásai is lesznek, amelyek túlmutatnak az izraeli és a gázai konfliktusokon. Az elmúlt két évben szerinte ugyanis 50%-ra nőtt annak az esélye, hogy az elszigetelt konfrontáció átmenetet képez a nagyobb hatalmakat is magába foglaló világháborúhoz. Tapasztalatai és a történelem tanulmányozása alapján az Izrael és Hámász háborúja egy újabb lépés lehet a brutális nemzetközi háború felé, és azt sem zárja ki, hogy Hámász már erősebb országok támogatásával indította hadjáratát.

„Fel kell ismernünk, hogy a két háború nem csak a közvetlenül érintett felek között zajlik… Nagy hatással lesz ugyanis azokra az országokra is, amelyek szövetségesei vagy ellenségei ezen államoknak”magyarázta.

Kihangsúlyozta, hogy „szerencsére a legnagyobb hatalmak, az USA és Kína közötti konfliktus egyelőre nem lépte át azt a határt, ahonnan visszafordíthatatlan lenne a helyzet”.