Brutális infláció Magyarországon – az élelmiszerek ára kilőtt

Közel 10%-os inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal Magyarországon április hónapban. Erre több mint 20 éve nem volt példa.

A korábbi jóslatok sajnos valóra váltak. Brutális infláció söpör végig Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint áprilisban 9,5%-kal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.

A KSH szerint az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább, 15,6%-kal. A margarin 38%-kal, a baromfihús 29,5%-kal, a sajtfélék 28,9%-kal, a tojás 26,7%-kal, míg az idényáras élelmiszerek átlagosan 17,4%-kal kerülnek többe most, mint egy évvel ezelőtt.

Nemcsak az élelmiszerboltokba fájó már bemenni, elképesztő mértékben ugrottak meg a különféle tartós fogyasztási cikkek árai is. A különböző bútorok ára 17%-kal emelkedett, a használt személygépkocsikért 14,7%-kal kérnek ma többet, míg az új személygépkocsikért 10,6%-kal. Döbbenetes, de aki most adja el a nemrégiben vásárolt új autóját, használtként többet kap érte, mint mikor újonnan megvette.

A lakásjavító és -karbantartó cikkek ára 25,3%, az állateledeleké 19,8%, az üzemanyagoké 12,7%-kal lett magasabb. A szolgáltatások díja 6,3%-kal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 19,5, a járműjavítás és -karbantartás 14,6%-kal került többe.

Forrás: KSH

Mi állthat az elképesztő mértékű infláció hátterében?

Az áremelkedésnek egyértelműen több oka is van. Azt érdemes tisztázni, hogy nemcsak Magyarországon lőtt ki az infláció, hanem az egész világot érinti, de nyilván nem mindenhol ilyen mértékben. Az egyre magasabb globális energiaárak miatt (villamosenergia, gáz, üzemanyag) minden termék ára drámaian nő, legfőképp az élelmiszerek ára. Emögött jórészt az orosz-ukrán háború áll, de más, belső hatások is hozzájárulnak ahhoz, hogy közel 10%-os inflációt mértek hazánkban. Bár az üzemanyagokra és bizonyos élelmiszerekre meghatározott árstop, valamint a rezsicsökkentés némileg mérsékli az inflációt, a drágulás egyre jobban fáj az átlagemberek pénztárcájának. Emellett a világon több helyen áruhiány ütötte fel a fejét, miután Kína zéró Covid-toleranciája miatt gyakorlatilag leállt az áruszállítás a Shanghaji kikötőből.

A gyors pénzromlás, vagyis a forint elértéktelenedése is komoly fejfájást okoz a Magyar Nemzeti Banknak, amire kénytelen volt kamatemeléssel reagálni rá.