Brutális korrupciós botrány rázta meg Ukrajnát, számos vezető lemond

Az ukrán kormány kedden megerősítette több magas rangú tisztségviselő lemondását a nagyszabású korrupciós vádak közepette, amit a háború kezdete óta a legnagyobb tömeges lemondási és vesztegetési botránynak neveznek.

Mintegy tucatnyi tisztségviselő mondott le posztjáról a hatalmas politikai átrendeződést követően, miután a vádak és a vizsgálat során felmerült ügyek a megvesztegetéstől kezdve az élelmiszervásárlásra szánt segélyalapok hűtlen kezelésén át a sikkasztásig és a drága autók használatáig terjedtek, miközben az egyszerű emberek elképesztő körülmények között szenvednek.

Egy vezető elnöki tanácsadó és négy miniszterhelyettes – köztük két védelmi tisztviselő, valamint öt regionális kormányzó – távozott posztjáról. A lemondásra ítélt regionális kormányzók között olyan tisztviselők is voltak, akik olyan régiókat felügyeltek, ahol heves harcok folynak, köztük Zaporizzsja és Herszon régióit.

A védelmi minisztérium korábban bejelentette Vjacseszlav Shapovalov miniszterhelyettes lemondását, aki a hadsereg logisztikai támogatásáért felelt, miután azzal vádolták, hogy túl magas áron kötött élelmiszer-szerződéseket.

Shapovalov egy ismeretlen, gyanús céggel kötött üzletet. Védelmi miniszterhelyettesi minőségében az ő lemondása a legjelentősebb és leglátványosabb. Döntő fontosságú, hogy nem kis szerepe lett volna abban, hogy felügyelje az amerikai és európai védelmi segélyként befolyó dollármilliárdokat. Felhajtott áron vásárolt katonai élelmiszerkészleteket egy olyan rendszerben, amely a jelek szerint a vállalkozók zsebeinek megtömésére irányult, és amely potenciálisan saját maga számára is tartalmazhatott kenőpénzeket.

Miközben a védelmi minisztérium még mindig próbálja “technikai hibaként” bagatellizálni a dolgot – a Politico című lap a botrányt részleteiben tárja az olvasók elé.

A Zelenszkij-adminisztráció helyettes vezetője, Kijlo Timosenko ellen pazarló életmódja miatt indítottak eljárást. A BBC azt írta, hogy “Timosenko több botrányba is belekeveredett hivatali ideje alatt, többek között tavaly októberben, amikor azzal vádolták, hogy egy Ukrajnának humanitárius célokra adományozott autót saját célra használta”.

December elejétől kezdve azonban a helyi ukrán sajtóorgánumok, feldühödve az ukrán vezetők előkelő életmódján, miközben tízmilliók maradtak áram nélkül az ország áramhálózatát ért orosz légibombázások közepette, megerősítették, hogy Timosenko csúcskategóriás sportkocsikkal járt ki-be a fővárosba.

Az egyik csatorna Nem hadiállapot címmel közölt fotósorozatot Kijlo Timosenkóról.

Az AFP megpróbálta enyhíteni a korrupcióval kapcsolatos kényszerű lemondásokat. A hírügynökség azt írta: “Ukrajna régóta szenved a korrupciótól, beleértve a politikai elitet is, de a korrupció felszámolására tett erőfeszítéseket beárnyékolta Moszkva februárban kezdődött teljes körű háborúja”.

A botrány nemcsak a drága autók miatt egyre nagyobb. Vita alakult ki a politikusok külföldi luxusnyaralásai miatt is, miközben az otthonukat elvesztett ukránok a túlélésért küzdenek minden nap.

“Szimonenko főügyészhelyettes távozására azután került sor, hogy a média beszámolói szerint a télen Spanyolországban nyaralt, állítólag egy ukrán üzletember autóját használva.”

A kormány a botrány miatt most állítólag megtiltotta a vezető tisztségviselőknek, hogy külföldön nyaraljanak.

Közvetlenül a lemondási hullám előtt egy másik, Vaszil Lozinszkij nevű tisztviselőt azzal vádoltak, hogy kenőpénzeket fogadott el azért, hogy generátorokat szerezzen megemelt áron. Lozynskiy az infrastrukturális és közösségfejlesztési miniszterhelyettesként közvetlenül is részt vett volna annak felügyeletében, hogy hogyan osztják szét a nyugati humanitárius és infrastrukturális segélyek milliárdjait.

“A Transparency International 2021-es korrupciós rangsorában Ukrajna a 180-ból a 122. helyen áll – írja a Guardian (Európa második legkorruptabb országa, Oroszország a 136. helyen áll).