Bruttó nettó bérszámítás – kiút az adólabirintusból

Egy-egy álláshirdetés esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy a hirdetésben látott – vagy nem látott – bér valójában bruttó vagy nettó. A feltételek nem változnak túl gyakran, ugyanakkor nem árt tisztában lennünk azzal, hogy adott esetben mennyit kapunk kézhez. Ebben a különböző kalkulátorok is segítségünkre lesznek.

A különféle állások egyik legsarkalatosabb kérdése minden esetben a bérezés. Az elvárások és a realitás sokszor egyáltalán nem esik egybe és lényegében nem is nagyon létezik olyan hivatalos forrás, ahonnan tűpontosan belőhetnénk az elvárható járandóságot. Bizonyos portálokon persze fellelhetők különféle átlagbérek és elvárható összegek, ám ez rendkívül sok tényezőből tevődik össze. A hirdető cég lehetőségei, a munkavállaló tapasztalata, az adott munkakörhöz tartozó reálisan adható bér és még sorolhatnánk.

A legtisztább persze az lenne, ha az álláshirdetésekben a munkáltató cégek – adva a maximális transzparenciára – közzé tennék az elérhető munkabért, vagy legalábbis bérsávot. Napjaink tendenciái szerencsére azt mutatják, hogy ezt egyre többen teszik meg, hiszen sokszor már ez is egy első körös szűrő lehet a jelentkezők szempontjából. A legtöbb esetben azonban a közzétett vagy az interjú során elárult bér bruttó formában kerül közlésre. Ez főleg utóbbi esetben jelenthet problémát, hiszen fejben elvégezni egy gyors bruttó nettó bérkalkulációt nem egyszerű. Főleg azért sem, mert számos különféle tényező befolyásolja az adózás előtti és a kézhez kapott összeget.

Befolyásoló tényezők

A bruttó nettó bér kiszámítását alapvetően természetesen a különböző adóformák mentén kell elvégeznünk. A bruttó munkabérünk ugyanis különféle adókkal, illetve a munkáltató szempontjából járulékokkal terhelt. Így tehát a bruttó nettó kalkuláció során nem csak azt tudhatjuk meg, hogy mennyi pénzt is kapunk kézhez a levonások után, de akár azt is láthatjuk, hogy a munkáltatónk számára összesen mekkora költséggel jár majd a foglalkoztatásunk. Ez pedig akár abban is segíthet, hogy – a teljes kép birtokában – mi is előre realizálhassuk, hogy mire számíthatunk egy-egy pozícióval kapcsolatban.

De hogy mi is befolyásolja egészen pontosan a bruttó nettó bér különbségét? Először is mindenképpen számolnunk kell az adókedvezményre jogosító tényezőkkel. Az két éven belüli első házasság például külön kedvezmény jár. Ugyanúgy kedvezményes kategóriába sorol minket, ha rendelkezünk 18 év alatti gyermekkel és mi, vagy házastársunk igénybe veszi a családi adókedvezményt, illetve a megváltozott munkaképesség is erre jogosít. Ezeknek köszönhetően jellemzően több pénz maradhat a kezünkben, csökken a bruttó nettó bér közötti távolság. Ugyanakkor természetesen a különféle adók így is terhelik jövedelmünket. SZJA, TB-hozzájárulás, szociális hozzájárulás, mind olyan adók, melyeket bérünkből kötelezően levonnak, így ezekkel mindenképpen érdemes kalkulálni, a kedvezmény kategóriáktól függetlenül.

A bérköltségek kalkulációja a munkáltató számára is fontos
A bérköltségek kalkulációja a munkáltató számára is fontos

Online kalkulátorral egyszerűbb

Szerencsére ma már egészen egyszerűen használható, online bruttó nettó bérkalkulátorok állnak a rendelkezésünkre, ha gyorsan szeretnénk kiszámolni a várható kézhez kapott jövedelmet. A Profession oldalán is elérhető funkció mindenki számára megkönnyíti a számolgatást. A teendőnk mindössze annyi, hogy megadjuk a bruttó bért, illetve kipipáljuk az esetleges kedvezményre jogosító tényezőket. Ezután már meg is kapjuk a komplett kalkulációt, mely tartalmazza az összes adóterhet, levonást és természetesen a bruttó összegből kiszámolt nettó bért.

A bruttó nettó kalkulátor a munkáltatók számára is jól használható. Ahogy fentebb már szóba került, a munkavállalók bérével kapcsolatban a munkáltatókat is terhelik különféle járulékok. A kalkulátor segítségével számukra is gyorsan kiderül, hogy egy-egy bruttó bér számukra mennyi összkiadással jár. Ez akár azt is lehetővé teszi, hogy már a hirdetések során megjelöljenek egy bruttó bérsávot, tudva azt, hogy mennyit fordíthatnak az adott pozíció költségeire. Ne fájjon tehát a fejünk, ha bruttó nettó számolgatásról van szó, vegyük bátran igénybe az online kalkulátorokat.

***Figyelem! Ez a tartalom egy sajtóközlemény. A BitcoinBázis szerkesztősége a fent leírtakért nem vállal felelősséget.***