Budapesten Steve Jobs szobra mellé kerül Satoshi Nakamoto szobra

Budapesten életnagyságú bronzszobrot állítanak a Bitcoin feltaláló, Satoshi Nakamotó tiszteletére. Az elmosódott arc Satoshi ismeretlen személyazonosságát szimbolizálja.

A Bitcoin névtelen megalkotóját, Satoshi Nakamotót egy életnagyságú bronzszobor fogja ábrázolni Budapesten. A szobrot Gergely Réka és Gilly Tamás szobrászok tervezték, és az első elképzelések szerint egy vonások nélküli, kapucnit viselő alak lesz.

A projekt Györfi Andrástól származik, akik az Indexnek azt nyilatkozta: “Van egy mondás, miszerint mi mindannyian Satoshi vagyunk. Maga a gondolat a fontos, hogy egy igazságosabb, jobb pénzrendszert teremtsünk, ami decentralizált, független a bankoktól és az államoktól. A szobor arca éppen ezt jelképezi: tükröződni fog, hogy aki ránéz, a saját tükörképét lássa benne.” 

A projektet négy szervezet, a Mr. Coin, a Kriptoakadémia, a Blockchain Hungary Egyesület és a Blockchain Budapest finanszírozta.

A szobrot a tervek szerint a Budapest III. kerületében található Graphisoft Parkban állítják fel, ahol már áll egy szobor, amely az Apple alapítóját, Steve Jobsot ábrázolja farmerben, garbóban és tornacipőben. A szobor Jobs tiszteletére készült a Graphisoft magyar szoftvercég megrendelésére, amelybe Jobs még a nyolcvanas évek közepén, induló vállalkozásként fektetett be.

Nem ez az első nyilvános emlékmű, amelyet a kriptokultúra tiszteletére hoztak létre. 2018-ban a szlovéniai Kraj városában egy Bitcoin emlékművet avattak a város bírósága melletti körforgalom közepén.

Az emlékmű egy vízszintes, hét méter széles acélgyűrűből áll, amelynek közepén a Bitcoin logója látható. A projektet a luxemburgi székhelyű Bitstamp kriptotőzsde és a 3fs blokklánc szoftvercég finanszírozta.

Úgy tűnik, hogy Magyarország is egyre inkább nyit a kriptoökoszisztéma felé, gondoljunk csak a kormány május 11-én nyilvánosságra hozott kriptovaluta adózási tervezetére, miszerint a kriptókból származó jövedelem adóterhe 30.5%-ról 15%-ra csökkenhet.

Gergely Réka elképzelése Satoshi Nakamotóról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük