61% százalékos bukási arány a máltai ICO vizsgán

A máltai kormány által kifejlesztett pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó vizsgán a jelentkezőknek mindössze a 39%-a megy át. A vizsgát kötelező teljesítenie minden kriptovállalkozásnak a virtuális pénzügyi eszközökre hozott törvény értelmében (Virtual Financial Assets Act).

Magas a bukási arány

Málta virtuális pénzügyi eszközöket (VFA) szabályozó törvénye azon vállalkozásoknak lett kifejlesztve, melyek a kriptopénzek és elsődleges tokenkibocsátások területén kívánnak harmadik félként termékeket és szolgáltatásokat nyújtani. A törvény értelmében egy rövid tréningen kell átesniük és a tréning végén át kell menniük egy vizsgán.

Az első vizsga még szeptemberben volt és a máltai pénzügyi szolgáltató hatóság ennek kapcsán megjegyezte:
Közel kétharmada azoknak, akik kriptovaluta ügynöki engedélyt kértek elbuktak a hivatalos értékelésen, még a frissen bevezetett módosítások ellenére is, amelyeknek az volt a célja, hogy csökkentsék a bukási arányt.

A vizsgát a máltai pénzügyi szolgáltató hatóság (MFSA) fejlesztette ki és a pénzügyi szolgáltatók intézménye felügyeli.

A hírügynökség szerint több mint 250 ügyvéd, könyvelő és auditor jelentkezett a vizsgára, ahol többségében több választható opció közül kellett kiválasztani a helyes választ.

“Amint a papírok elbírálásra kerültek, azonnal nyilvánvalóvá, hogy a bukási arány extrém magas,” a jelentés szerint még a módosított szabályok ellenére is mindössze 39% százalékuk ment át a vizsgán.

Engedély mindenek felett

Az MFSA útmutató dokumentuma alapján a VFA szolgáltatók, “bárki aki VFA szolgáltatást nyújt … 12 hónapon belül jelentkeznie kell az engedélyért a kompetens hatóságoknál a törvény 14. paragrafusa értelmében,”.

Az MFSA hozzáteszi, “Az is nyilvánvalóvá kellett váljon, hogy bizonyos szektorok szereplői nem kellően felkészültek hogy VFA ügynökökké váljanak.”

A hatóságok ezért további kiegészítő szabályok bevezetését kérik, amelyeknek a jelentkezőknek szintén meg kell felelniük. Ez többek között a szükséges kezdő- és a működőtőke megemelését jelenti, a szabályozó díjak megemelésével egyetemben. E mellett az MFSA azt ajánlja, a hatóság vezessen be egy “szigorú kompetencia értékelést” és egy “kötelezően és periodikusan teljesítendő professzionális továbbképzésre vonatkozó listát”.

The Times of Malta a hatósági szerepkörök tisztázásánál kitér, a VFA egyike a 3 törvényhozó és döntéshozó hatóságnak a kormány Blokklánc-sziget stratégiájában és az elsődleges szerepe a kriptovaluta és blokklánc szektor szabályozása, ami majd novemberben lép hatályba. A kriptopénzek kereskedése és az ICO-k mellett a jelentés kitér:

“Azok a vállalatok melyek más virtuális pénzügyi eszközszolgáltatást nyújtanak, mint például portfóliómenedzsmentet vagy befektetési tanácsadás, szintén jelentkezniük kell az engedélyért.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük