Málta elsőként nyújt jogbiztonságot a kriptopénzeknek

Málta parlamentje három olyan törvényjavaslatot fogadott el, amelyek jogbiztonságot adnak a kriptopénz vállalkozások számára. Az ország politikai döntéshozói július 4-én hagyták jóvá a harmadik és egyben végső olvasatot.

Jogbiztonság Máltán

A helyi média július 4-én számolt be arról, hogy a Parlament jóváhagyott három törvénytervezetet. Az első a máltai digitális innovációs hatóságról (Malta Digital Innovation Authority Act), a második az innovatív technológiai megállapodás és szolgáltatások (Innovative Technological Arrangement and Services Act), a harmadik pedig a digitális pénzügyi eszközökről szóló törvény (Virtual Financial Asset Act).

Silvio Schembri, Málta junior pénzügyminisztere szerint Málta az első, amely jogbiztonságot nyújt a kriptopénzek területén tevékenykedőknek.

Schembri azt is kiemelte, hogy a máltai parlament lépése olyan szabályozott működési környezetet teremt a befektetők és vállalkozások számára, ahol minden eszköz adott. Hozzátette, hogy ez remélhetőleg további befektetéseket vonz az országba:

Optimista vagyok afelől, hogy további vállalatok fogják Málta stabilitást kínáló rendszerét választani és ez további gazdasági növekedéshez vezet.

Mit szabályoznak a törvények?

Három törvénytervezetet fogadott el a máltai parlament:

Digitális pénzügyi eszközökről szóló törvény (VFA)

Az elsődleges tokenkibocsátásokat (ICO-kat) szabályozza. Előírja azokat az előfeltételeket, amelyeknek minden projektnek meg kell felelnie. Az egyik érdekes feltétel, hogy minden kibocsátónak nyilvánosságra kell hoznia a pénzügyi előtörténetét.

Máltai digitális innovációs hatóságról szóló törvény (MDIA)

Egy olyan szektor-specifikus testület felállítását irányozza elő, amely a törvényben meghatározott egyes irányadó elvek kidolgozását és végrehajtását szabályozza. Az újonnan kialakított testületnek szabályozási funkciói is lesznek. A testületet fogják Máltai Digitális Innovációs Hatóságnak nevezni.

Az innovatív technológiai megállapodásokról és szolgáltatásokról szóló törvény (ITASA)

Definiálja a blokklánc alapú vállalkozásokat, és azokat jogilag elismerté teszi. Az előző két törvény működésének alapját szolgálja.

Élbolyban Málta a kriptopénz szabályozás terén

Málta sikeresen blokklánc-barát országként pozicionálta magát és aktívan szorgalmazza a technológia széleskörű elterjedését. A közelmúltban néhány kriptotőzsde, köztük a Binance, az OKEx és a BitBay is úgy döntött, hogy a szigetországra helyezi át működését.

Az ország szinte már túlságosan pozitív hozzáállása kriptopénzekhez a miniszterelnöknek köszönhető. Joseph Muscat szókimondóan többször hangoztatta, hogy a kriptopénz a pénz “elkerülhetetlen jövője”.

A legutóbb a törvények elfogadása után egy ünnepélyes twítben kürtölte világgá, hogy Málta célja, hogy az ország “a piacvezetők globális központjává szeretne válni az új szektorban”.