Bűnösnek vallotta magát az Ethereum fejlesztő, aki állítólag Észak-Koreával osztott meg titkosítási eljárásokat

Virgil Griffith amerikai Ethereum fejlesztőt még 2019-ben tartóztatták le miután Észak-Koreában egy kriptovaluta és blokklánc konferencián tartott előadást.

A vád szerint Griffith-et a nemzetközi szankciós törvények megsértésével vádolták, amiben két év után bűnösnek vallotta magát egy szövetségi ügyészekkel kötött megállapodás keretében. Griffith hétfőn állt összeesküvés vádjával egy New York állami bíróság elé és ismerte el a nemzetközi vészhelyzeti gazdasági hatáskörök törvényének megsértését. Az ügyészekkel kötött megállapodás értelmében csak 63 és 78 hónap közötti börtönbüntetést róttak ki rá, büntetésének letöltését 2022 januárjában kell megkezdenie.

A fejlesztő 2019 novemberében került börtönbe miután áprilisban egy phenjani konferencián tartott előadást kriptovalutáról és a publikus blokkláncokról.

Griffith eredetileg 2020-ban szabadult óvadék fejében, ám jelenleg továbbra is börtönben ül, mert állítólag megpróbálta megsérteni az óvadéki feltételeket. Griffith a nyár elején próbált hozzáférni Coinbase-n tárolt kriptovalutájához, hogy kifizesse ügyvédjét, amivel az ügyészek szerint megsértette a megállapodás feltételeit.

Griffith-et a Metropolitan Correctional Centre fegyházban tartották fogva, majd az ügyvédei kérték egy másik intézetbe való áthelyezését az MCC-ben tapasztalható “nagyon nehéz” körülményekre hivatkozva. A javítóintézetben közismerten a legveszélyesebb elkövetőket tartják fogva. Griffith egykoron társaságkedvelő személyisége komorba és szentimentálisban ment át a bíróságon. Amikor a bíró megkérdezte tőle, hogy érzi magát, Griffith elmondta, hogy minden nap “meditációs tréningeket” végez és “tisztában van azzal, milyen borzasztóan érzi magát”.

Koholt vádak, elrettentő ítélet

Habár papíron minden jogtiszta, azért ne feledjük el, hogy hasonlóra még nem került sor a világon, hogy egy publikus blokklánc fejlesztőjét az állampolgársága miatt rávonatkozó nemzetvédelmi törvények miatt elítéljenek. Az Egyesült Államok Griffith-tel nyilvánvalóan példát akart statuálni.

Az elsődleges vád ellene az volt, hogy megsértett egy rendeletet, amely megtiltja bizonyos típusú tranzakciók és tevékenységek végzését Észak-Koreában, beleértve az amerikai állampolgárok személyek által kezdeményezett szolgáltatások exportját. Griffith ugyan amerikai állampolgár, ám elsődleges lakóhelye letartóztatása előtt Szingapúr volt.

A hétfői megállapodás a szövetségi ügyészséggl egy közel két éves jogi hercehurca és lejáratás eredménye. A védőügyvédek nyilvánosan többször kérték a vádak pontosítását, amire az évek során nem került sor.

A vádalku mindenkit meglepett, a hírforrások szerint mind az ügyészek, mind Griffith védőcsapata további tárgyalásokra készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük