Letartóztatták, mert Észak-Koreában akart a kriptovalutákról beszélni

Az Egyesült Államok ügyészei tegnap bejelentették Virgil Griffith letartóztatását, aki állítólag a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba (KNDK) utazott azért, hogy a kriptovalutákról, a blokklánc technológiáról és az amerikai szankciók megkerüléséről beszéljen.

A november 29-i bejelentés szerint a 36 éves Griffith-t a Los Angeles Nemzetközi Repülőtéren tartóztatták le. A nemzetközi rendkívüli állapotról szóló törvény (IEEPA) megsértéséért emeltek vádat ellene, amiért akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. Geoffrey S. Berman amerikai ügyvéd azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

Virgil Griffith állítólag technikai információkat nyújtott Észak-Korea számára, mely információkkal az ország pénzmosási tevékenységét és az amerikai szankciók elkerülését segíthette elő. Griffith mind a Kongresszus, mind pedig az elnök által bevezetett szankciókat kockáztatta.”

Az IEEPA tiltja az USA állampolgárainak, hogy bármilyen árut, szolgáltatást vagy technológiát exportáljanak engedély nélkül Észak Koreába. Griffith Szingapúrban élő amerikai állampolgár. Az Egyesült Államok Állami Minisztériuma korábban nem adta ki az Észak Koreába való utazáshoz szükséges engedélyét. A döntést megtagadva mégis megjelent a koreai kriptovaluta konferencián, megsértve ezzel az amerikai szankciókat. Az FBI ügyvezető igazgatóhelyettese, William F. Sweeney Jr. azt mondta:

Észak-Korea ellen számos szankció van érvényben, mivel az ország és vezetője szó szerinti fenyegetést jelentenek nemzetünk és szövetségeseink biztonságára. Griffith úr feltehetőleg a szövetségi kormány jóváhagyása nélkül utazott Észak-Koreába, és tudatában volt annak, hogy amit csinál, az törvénytelen. Nem engedhetjük meg, hogy bárki kijátssza a szankciókat, mert annak súlyos következményei lesznek. Ha Észak-Korea finanszírozási forrásokhoz, technológiához és bizalmas információkhoz jut, melyek segíthetik a nukleáris fegyverek fejlesztésében, azzal veszélybe sodorhatja a világot. Még borzasztóbb az a tény, hogy egy amerikai állampolgár az ellenségünket segíti.”

Észak-Korea próbálja megkerülni a szankciókat

Egyes feltételezések szerint, Észak-Korea kriptovaluták fejlesztésével próbálná meg elkerülni az országra kivetett amerikai és nemzetközi szankciókat. A modern pénzügyi technológia alkalmazásával szabad utat találhatna az Egyesült Államok által uralt globális pénzügyi rendszer megkerülésére.

Alejandro Cao de Benos, az észak-koreai kripto konferenciákért felelős tisztviselő azt nyilatkozta, hogy az ország digitális valutája hasonlítani fog a bitcoinhoz (BTC), de a kivitelezési munkálatok még nagyon korai szakaszban vannak és egyelőre nem tervezik az észak-koreai won digitalizálását sem.