Az új büntetőeljárási kódex javaslata lehetővé teszi a kriptovaluták lefoglalását is

A parlament elé került az új büntetőeljárási kódex javaslata, amely számos újdonságot tartalmaz. Az indítvány -alapos gyanú megléte esetén – többek között lefoglalhatóvá teszi az elektronikus adatokat és a virtuális valutát is. A modern kódex elfogadása esetén megújítja a titkos megfigyelés szabályozását is.

Sajnos ez most komoly

büntetőeljárási kálvária a kriptopénz tulajoknak
Kredit © Mark Elliott

A javaslat 2017. február 14-én került a parlament tárgysorozatába. Az Igazságügyi Minisztérium benyújtotta az új büntetőeljárási kódexre vonatkozó indítványát, amelynek bizottsági tárgyalására az Országgyűlés elnöke a Törvényalkotási Bizottságot jelölte ki. A Bizottság hamarosan tárgyalja az új kódex-javaslatot.

A jogszabály-tervezet szerint bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja esetén lehetővé válik a titkos megfigyelés alkalmazása, amelynek eszközei megújultak. A bünmegelőzés érdekében, bár a gyanúsítotti – terhelti jogokat alaposan körülbástyázza a tervezet, lehetővé válik a megfigyelt elektronikus megfigyelése. Ez azt jelenti, hogy a terhelt telefonját, elektronikus eszközeit, személyi számítógépét feltörheti a titkosszolgálat, a jogszabály megengedi az úgynevezett mass data surveillance-t is.

Alapos gyanú megléte esetén a tervezet megengedi a digitális adat lefoglalását, egyben a virtuális valutát, így a bitcoint is, amelyet a javaslat külön is megemlít.

Az új kódex benyújtása után a TAB-hoz (Törvényalkotási Bizottsághoz) kerül, amely a javaslat megvitatása után általános vitára bocsájtja. Lapunk információi szerint az indítványt akár júniusra is elfogadhatja a Tisztelt Ház.Szakértők felhívták arra is portálunk figyelmét, hogy az új törvényjavaslat szabályozási rendszere sokkal komolyabban figyelembe veszi a személyiségi jogokat, még a bűncselekmények elkövetőinél is. Mint rámutattak, a brit Investigatory Powers Act, akkor is megengedi a titkos megfigyelést, így a mass data surveillance-t, a magántelefonok feltörését és a számítógépek meghekkelését, ha a személy ellen gyakorlatilag semmilyen bizonyíték sincs.

Ellentétben a magyar szabályozással, amely továbbra is szükségessé teszi a jogállami garanciák meglétét, így például a bírói, ügyészi közreműködést az eljárásban.

Az új büntetőeljárási javaslat nem kímél senkit

Amennyiben azonban az alapos gyanú fennáll, és elindult az eljárás, a törvényjavaslat indokolása szerint:

A Javaslat megteremti az olyan új típusú (virtuális) vagyoni formák biztosításának lehetőségét, amelyek a bűncselekményből eredő vagyon elrejtésének új módjai lehetnek. A Javaslat új rendelkezései alapján lehetővé válik az olyan virtuális vagyonelemek lefoglalása, mint a bitcoin vagy az elektronikus pénz speciális formái.

Kredit © Luca Giordano | Freskó jelenet: Justitia

A Javaslat újításai közül kiemelhető, hogy megtartja a kényszerintézkedések elrendelése feletti igazságszolgáltatási kontrollt, de emellett az eljárás hatékonyságát és gyorsaságát szolgáló intézményeket vezet be.

Ilyen, hogy a vagyonelkobzás érdekében az ügyészség vagy a nyomozó hatóság is elrendelheti a zár alá vételt a százmillió forintot nem meghaladó vagyonra, de e döntése elleni jogorvoslatról a bíróság határoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük