Buterin szerint a kriptónak 10 éve van valóra váltani az ígéreteket

Az Ethereum alapító Vitalik Buterin nemrégiben egy zárt sajtókonferencián mondta el gondolatait Szöulban az EthSeoul egyik felvezető rendezvényén. Több gondolatot is megosztott a blokkláncok jövőjét illetően, például kiemelte, hogy a blokkláncoknak most már tényleg bizonyítaniuk kell azt, hogy hasznosak, mert eddig csak az ígérgetés volt. Arról is elmélkedett a szöuli konferencián, hogy biztosan szükség lesz majd néhány Ethereum frissítésre a kvantumszámítógépekről végrehajtott támadások ellen, de erre még biztosan több évtizedet várni kell majd.

Buterin sok dologról megosztotta a véleményét

Összességében az alapító optimista az Ethereum jövőjét illetően, viszont komoly kihívásokat is vizionál. Buterin szerint kifejezetten komoly kihívás most a skálázhatóság. Mert a blokkláncok csak úgy tudják bizonyítani, hogy tényleg hasznosak, ha a jövőben tényleg hasznos dolgokra lehet őket használni. Hozzátette, hogy van elég sok ígéretes applikáció, amelyek a skálázhatósági gondok miatt nem életképesek. Buterin szerint ha az Ethereum proof-of-stake mechanizmusára való átállás után nem működik egy blokklánc applikáció megfelelően, akkor valószínűleg az nem is biztos, hogy blokkláncra való.

Az Ethereum esetén úgy látja, hogy rövidesen az ún. ZK-Rollupok átveszik a szerepet az Optimistic Rolluptól. A ZK-Rollupok nem tudnak közvetlenül a blokkláncon okosszerződést futtatni, csak egy második rétegen. Az Optimistic rollupok ezzel szemben közvetlenül a blokkláncon is tudnak okosszerződést futtatni. Szintén előnye a ZK-Rollupoknak, hogy nincs invalid státusz, a tranzakciók ilyen esetekben visszafordításra kerülnek. Összességében a ZK-Rollupok segítségével a második réteges projektek hulláma jöhet majd el. Buterin a szöuli konferencián beszélt az Ethereum készültségi fokáról is. Úgy gondolja, hogy a hálózata 55%-os készültségi állapotban lesz majd a Merge után, amikor proof-of-stake mechanizmusra áll át. És hát a bevezetőben emlegetett kvantumszámítógépekről is elmélkedett egy kicsit. A szkeptikusok szerint a blokkláncokat majd a kvantumszámítógépek ölik meg, de Buterin szerint még addig bőven lesz idő felkészülni.