Byron, Shelley, Goguen – Jön a következő hard fork a Cardano blokkláncánál

A tervezett roadmap szerint decemberben kettéválik a Cardano blokklánca, ahogy a protokoll a harmadik fázisához érkezett. 

A Cardano fejlesztésének egyes szakaszai híres írókról vannak elnevezve. A most következő szakasz, a Goguen elnevezést kapta és az okos szerződések lesznek a központban.

A Cardano hard fork révén új decentralizált applikációkat (dApp) lehet majd létrehozni a Cardano fejlesztési környezetében. A munka a korábbi blokklánc fejlesztési szakasszal, a Shelley-vel párhuzamosan haladt. Bár magára a tényleges blokkláncra kevés hatással lesz a mostani fejlesztés, az újonnan létrejövő token mechanizmus lehetőséget ad majd arra, hogy a felhasználók fix ideig birtokoljanak egy tokent (amíg az okos szerződés azt engedélyezi) – egyben megnyitja az utat a további dApp-ok felé, ami igenis nagy lépés.

Az ADA natív tokenje mellett pedig megjelenhetnek új, egyedileg fejlesztett tokenek a Cardano blokkláncán a hard fork után. A blokklánc szétválása automatikusan történik meg, anélkül, hogy bármit is érzékelnének ebből a felhasználók.

A 2017-ben indult Cardano már több hard forkon is túl esett az elmúlt 5 év során. A Goguen fázist még két további fejlesztési szakasz követi majd ami a skálázhatóságot és a döntéshozatalt alakítja majd át a projektben a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.