A kínai Canaan hardvergyártó Amerikában mehet tőzsdére

A második legnagyobb kínai hardvergyártó, a Canaan Creative az Egyesült Államokban tervez nyilvános tőzsdei bevezetést (IPO-t), jelentette a Bloomberg.

Az információ hónapokkal azután szivárgott ki, hogy nem sikerült a tőzsdei listázás Hong Kongban.

A cég konkrétan egy new yorki tőzsdén szeretné listázni magát legkésőbb 2019 júliusáig. Ugyanakkor a Bloomberg egy névtelen forrása azt nyilatkozta, a bevezetésre tett lépések még nagyon is az elején járnak.

Canaan hardvergyártó hong kongi listázási kérelme azután történt, miután visszatáncolt a tervétől, hogy Hong Kongban és az Egyesült Államokban egyaránt listázza magát, mely során 1 milliárd dollárnyi friss tőkét kívánt gyűjteni.

A 2013-ban indult Canaan Kína második legnagyobb bitcoin bányászgép gyártója és méretben egyedül a Bitmain előzi meg. Elsősorban magas teljesítményű ASIC bányászokat tervez és gyárt amit a bányászok csak Avalon néven ismerhetnek.

Egy nem auditált 2018. januári jelentés alapján a Canaan 2017-ben 64 millió dolláros profitot ért el, ami 600%-os növekedés 2016-hoz képest. Friss eredménykimutatásokról nincs hír, de vélhetően sokkal alacsonyabb mivel a bitcoin bányászgyártók teljesítménye is erősen korrelál az árfolyamokkal.

Hong Kong előtt a pekingi székhelyű vállalat több kínai tőzsdén is megpróbálta listázni részvényeit, de mindenütt visszautasították.

A Hong Kong Stock Exchange (HKEX) egyaránt kételkedésének adott hangot a tőzsde bevezetés kapcsán, amit a 2018-ban folyamatosan zuhanó bitcoin árfolyamokkal magyarázott. Egy tőzsdei jelentés szerint pontosan ezért nem kívánja listázni a Bitmaint se, mivel még korai a kriptovaluta kereskedési platformoknak, hogy IPO révén Hong Kongban jussanak friss tőkéhez, különösen akkor, mikor még nincs egy szabályozási keretterv se kialakítva a városállamban.

A hong kongi tőzsde ellenérzései viszont nem gátolják meg a kriptogazdasági szereplőket, hogy továbbra is a hagyományos piacokról vonjanak be friss tőkét: a kriptobányász Ebang Communications szintén másodszor fut neki a HKEX listázásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük