Cardano technikai elemzés és bemutató – erősödő fundamentumok, magas ADA-kínálat a piacon

A stakelhető kriptovaluták között piacvezető kapitalizációban, napi tranzakciós dollárérték volumenben és github commit-ok számában a Cardano (ADA). A magas napi tranzakcióvolumenhez magas fokú napi ADA cím aktivitás is párosul. Cikkünkben bemutatjuk a Cardano blokkláncot, ADA tokent, az ökoszisztémát és kitérünk az ADA token néhány technikai indikátorára is.

Mi az a Cardano (ADA)?

A Cardano (ADA) egy okos szerződés platform, ami indulásakor komoly figyelmet nyert az akadémiai és tudományos körökben. Magát mint harmadik generációs blokklánc platform hirdeti. A Coingecko adatai alapján az ADA natív tokenje dollárértéken 73.3%-kal kereskedik alacsonyabban a 2018. januári mindenkori csúcsához képest és 2021.01.08-án a 9.776 milliárd dolláros összértékével a 6. helyet foglalta el a kapitalizációs ranglistán. A 24 órás kereskedési volumene 4.295Mrd. dollárt tett ki, ahol a legforgalmasabb kereskedési párt a Binance ADA/USDT adja 426 millió dollárral.

Az ADA fejlesztése még 2015-ben indult, mikor is egy tokenkibocsátás keretében 62 millió dollárért értékesítettek a digitális eszközből, elsősorban Japánban. 2015. szeptember és 2017. január között ~26 milliárd ADA token talált gazdára, értékesítési árfolyama 0.0024$ volt. A nyilvános forgalomba hozatal és listázások 2017. októberében indultak be. A maximális tokenkínálata 45 milliárd ADA-ban lett limitálva, ebből 13.88 milliárd stake jutalom formájában fog még a tulajdonosokhoz kerülni.

ADA tokenek geográfiai eloszlása a kezdeti token értékesítés lefolytatása után. Forrás: IOHK blog

Induláskor három csoportosulás osztozott 5.18 milliárd ADA tokenen, ezek a Cardano Alapítvány, ami a szabványosításért és reklámozásáért felel, az Emurgo, ami a fejlesztést, támogatást és kereskedelmi hasznosítást tűzte zászlójára, illetve az Input Output Hong Kong (IOHK) entitás, amit Charles Hoskinson és Jeremy Wood alapítók hoztak létre 2015-ben. Az IOHK a Cardano mellett az Ethereum Classic fejlesztésében is részt vesz, ahol kriptográfia és elosztott rendszerek kutatása és fejlesztése a feladatuk.

2018. októberben az IOHK által publikált bejegyzésben Hoskinsonék és az Emurgo a Cardano Alapítvány átfazonírozása mellett tették le a voksukat, mivel szerintük az alapítvány nem rendelkezett megfelelő stratégiai tervvel, hiányzott az átláthatóság a működéséből, illetve félreinformálta a közösséget a Cardano-t illetően. Emiatt több vezető pozícióban is személycsere történt a Cardano Alapítványnál, amire 2018. decemberben került sor.

2020. elején a Cardano Alapítvány beperelte a Z/Yen Group Limited céget egy korábbi, 2017. júliusi szerződés miatt, amit az Alapítvány több okból felmondott. Az ügy még zajlik és nem tisztázott milyen hatással lesz az Alapítványra és az ADA ökoszisztémára.

2018. novemberben az IOHK Hongkongból Wyoming államba tette át a székhelyét. Wyoming állam köztudottan kriptovaluta és blokklánc barát szabályozási környezetet biztosít az Egyesült Államokban. Az IOHK a székhelyváltás után 2020. februárban félmillió dollárt adományozott a Wyoming Egyetemnek, ahol egy Cardano kutatási részleget is alapítottak. A részleg elsősorban az ADA okosszerződések programozási nyelvének fejlesztésére jött létre, de később egy blokklánci autentikációs és hamisítás elleni hardver kifejlesztését is bejelentették. A labor egy Cardano blokkláncán futó élőállat nyomonkövetési platform fejlesztését is bejelentette BeefChain néven.

2019. szeptemberben Hoskinson partnerségi megállapodást jelentett be a New Balance cipőgyártóval, ami keretében a hamisított cipők blokklánc alapú kiszűrésére nyújtanak megoldást. A New Balance az együttműködésről nem tett ki hivatalos nyilatkozatot. A Cardano a következő szervezetekkel áll partnerségben hivatalosan: Polymath, StudEx, ScanTrust, Finkda Advisors, Dust Identity, PriceWaterhouseCoopers, Priviledge Project, az etióp kormánya és a Berkman Klein Center of Harvard University.

Az ADA fejlesztési ütemterve 5 fázist különít el, ezek a Byron, Shelley, Goguen, Basho és Voltaire. A fázisokat három fejlesztési környezetre bontották, amik a teszthálózati, bootstrap és jutalmi. Momentán a fejlesztési környezet a bootstrap-ban tartózkodik mind az 5 fázis esetében.

A Cardano blokklánca kétrétegű lesz, az egyik a Cardano Settlement Layer (CSL) a másik pedig a Cardano Computation Layer (CCL). Szintúgy két szkriptnyelvet támogat, a Simont és a Plutust, és oldalláncokat is támogatni fog. Jelenleg az összes ADA csomópontot centralizáltan az IOHK, Emurgo és a Cardano Alapítvány felügyeli.

A Cardano 1.5.0 főhálózat 2019. márciusban indult, aminek konszenzus algoritmusa az Ourobouros, egy bizánci hiba-toleráns proof-of-stake (BFT-PoS) algoritmus. A PoS legfontosabb tulajdonsága, hogy használatával közösségi konszenzus és decentralizált irányítási környezet biztosítható egy blokklánc hálózaton, amit tokenben reprezentált szavazati jog támogat a protokoll frissítésekhez, az eszközforrások felhasználására. Hasonló elven működik az EOS (EOS), Tezos (XTZ), Dash (DASH), Decred (DCR) és PIVX (PIVX) blokklánca is.

A stakelési mechanikát használó blokkláncok összehasonlításakor kiderül, hogy piaci érték, napi tranzakciós dollárvolumen, napi tranzakciós díj, fejlesztői hozzájárulás és repók éves számát tekintve piacvezető. Szintén jól szerepel ADA napi tranzakciószám és napi aktív címet illetően.

Cardano árfolyam elemzés
Stake konszenzus mechanikán alapuló blokkláncok összehasonlítása. Balról: piaci érték ($), teljes napi tranzakciók volumene ($), teljes napi díj ($), napi tranzakciószám, napi aktív címek, git hozzájárulások

A Shelley teszthálózatot 2019. júniusban indították, majd jött a Shelley Incentivized Testnet (ITN), ahol a felhasználók ADA token különböző a Daedalus vagy Yoroi tárcájú poolokba való delegálásával tudtak részt venni. Itt már stake jutalomban részesülnek a résztvevők és a poolokban keresett ADA jutalmat kiutalják a főhálózatra. A tesztnet kifutása után az IOHK, Emurgo és Cardano Alapítvány által felügyelt csomópontok helyett a hálózat a stakelési mechanizmusra tér át kompletten.

Hogy pontosan mikor válik a hálózat decentralizálttá, még nem tisztázott. Az IOHK 2020 év eleji bejelentése szerint a Shelley indulása és a július 29-ke után megejtett hard forkkal már megnyílt az út a komolyabb decentralizációra. Az ITN jutalmak augusztus 3-ától érhetőek el és augusztus 18-ától kerültek át az első stake jutalmak a főhálózatra.

Cardano árfolyam elemzés
Shelley mainnet és staking indulási ütemterve 2020-ban

A Cardano blokklánca epochokra és slotokra van felosztva. Egy slot időtartama 20 másodperc mialatt egy epoché 21,600 slot, vagy másképp 5 nap. A stake poolok tranzakciós díjban és 13.88 milliárd stakelésre elkülönített ADA tokenjutalomból részesülnek.

Az adapools.org statisztikái alapján jelenleg 873 aktív ADA pool van 21.75 milliárd stakelt tokennel, ami a teljes forgalomban lévő tokenmennyiség 69.53%-át alkotja. A teljes tokenkínálat közel kétharmada stakelt formában került delegálva a hálózaton, ami a legmagasabb arány a PoS blokkláncok között. Dollárértéken ez 6.74Mrd USD-t jelent.

A min. 1Mrd dollár fölötti zárolt tokenekkel rendelkező blokkláncok | StakingRewards.com
A min. 1Mrd dollár zárolt tokenekkel rendelkező PoS blokkláncok | StakingRewards.com

A múlt évben bejelentett protokoll-frissítések hatására újratervezték a Byron fázist, ami a Shelley főhálózat előfutára.

A fejlesztői aktivitás alapján az ADA projekt a GitHubon 326 repót fed le, ebből 15 darab nagyon magas aktivitást mutatott az elmúlt 90 napban. Az érmekibocsátók többsége a GitHub közösségi fejlesztői platformon listázza a projektjét, ahol a fájlokat adattárakban vagy angolul repókban tárolják és a rajtuk végrehajtott változtatásokat nevezik commit-oknak. A commit-ok során rögzítik a fejlesztő nevét, a változtatás idejét és más egyéb adminisztratív paramétert. A commitok inkább egy számszerű adatot szolgáltatnak a fejlesztés állapotáról, de nem feltétlenül jelzi a fejlesztések minőségét. A magas szám elsősorban az adott projekt iránti általános fejlesztői érdeklődést és aktivitást indukálja.

Forrás: Source: https://github.com/input-output-hk/cardano-ledger-specs
Forrás: https://github.com/input-output-hk/cardano-node

A hálózati oldalról vizsgálva a napi ADA tranzakciószám (pirossal a lenti grafikonon) rekordot döntött januárra, amit elsősorban a rekordon ketyegő bitcoin és altcoin árfolyam spekuláció hajt.

Ugyanakkor a tranzakciók dollárértéke kifejezetten alacsony a 2018-as év eleji és júliusi csúcsokhoz képest, amit nem is biztos a megnövekedett érdeklődés okozott, de inkább írható egy vagy több bálna tranzakciónak, akik elkezdték felaprózni különböző ADA címek között a vagyonaikat. Jelenleg az átlagos tranzakcióérték 105 000$ dolláron ül.

A 30 napos Kalichkin hálózati érték a napi hálózati tranzakciókhoz képest (NVT – vonal a lenti ábrán) 28-as értékre emelkedett. Az ezt megelőző rekord alacsony érték egybeesik a hálózati migráció idő intervallumával PoS-ra és nem feltétlenül jelent organikus hálózati napi aktivitást.

Az NVT inflexiós pontjai vezető mutatók lehetnek az eszköz értékének trendfordulójához. A 30 alatt tartott NVT bikás piaci körülményeket jelez. Az NVT érték emelkedése azt sugallja, hogy a token aktivitása és hasznossága felülértékelődik, amelyet egy medvés ármutatónak javasolt tekinteni. Ezzel szemben egy csökkenő NVT trend pont az ellenkezőjét jelenti.

Lényegesen nőtt a havi aktív címek (ábra zöld kitöltött része) száma is 2020 eleje óta, és nemrégiben új havi csúcsot ért el alig maradva le a 40 000-ről. Napi szinten az aktív címek száma 2020. júliusban tetőzött 70 000-rel, ami valószínűleg a hard fork eredménye.

Az aktív és egyedi címek száma fontos mutató, mivel Metcalfe törvénye alapján meghatározzák a hálózat fundamentális értékét. A hálózat első 100 címe jelenleg a teljes forgalomban lévő mennyiség 35% -át birtokolja.

Cardano árfolyam elemzés

A PoS konszenzusú hálózat indulásával és az ADA token árfolyam emelkedésével együttesen a Google Trendek “Cardano” kifejezésre történt rákeresések is éves csúcs közelében járnak. Az idei magas rákeresés volumen ugyanakkor továbbra is messze elmarad a 2017-es csúcstól, amit friss piaci, elsősorban kisbefektetői szereplők beáramlása okozott. Egy 2015-ös tanulmány szerint a Google Trendek és a bitcoin árfolyama között nagyon erős korreláció figyelhető meg, ám akkor a jelentés még arra a következtetésre jutott, hogy a keresések drámai emelkedése a bitcoin árfolyam esését eredményezi, aminek ellentmond a 2017 decemberi ATH rákeresés és ATH BTC árfolyam.

ADA technikai elemzés

Magas időtávokon felrajzolt exponenciális mozgóátlagok és Ichimoku felhők használatával következtethetünk az árfolyam alakulására.

Az ADAUSD napi grafikonon az 50 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) és a 200 napos EMA még múlt év május 16-án bikás módon keresztezték egymást. A legfontosabb EMA kereszteződés általában fenntartható bullish lendületet jelent. A 200 napos EMA 0,1276 dolláron csücsül, ami komoly támaszt jelent a következő hónapokra, mialatt az ellenállások a 0.33$ és 0.44$ lesznek.

Az Ichimoku felhőt kielemezve négy metrikát használtunk egy trend létezésének konfirmálására: aktuális árfolyam a felhő függvényében, a felhő színe (piros a medvés, zöld a bikás), a Tenkan (T) és a Kijun (K) keresztet, valamint a leszakadó távolságot. A legjobb pozíciónyitási pont mindig akkor adódik, mikor a legtöbb indikátor medvésről bikásra vált át, vagy fordítva.

A jelenlegi állapot az Ichimoku metrikák alapján a napos charton 20/60/120/30 időtartamokra bikás: az árfolyam a felhő felett áll, a felhő bikás, TK-kereszt szintén, a leszakadó távolság (Lagging Span) a felhő fölött és az aktuális árfolyam fölött van. A trend bikás marad mindaddig, amíg az azonnali árfolyam a felhő fölött marad, jelenleg 0.24$-on tartózkodik.

Összegzés

Közel egy évnyi fejlesztés után végre nyáron elindult a stakelés a teszthálózaton és a főhálózaton, a Shelley-n. Ha a mainnet indulás sikeres lesz, akkor további listázások és ADA staking poolok jelennek meg a piacon. Eközben párhuzamosan zajlanak a protokollfrissítések a fázisokon, amiket egy nagyon aktív fejlesztőcsapat támogat. A hálózati fundamentumok és a Google Trendek szintén erősödést mutatnak.

Technikailag kitart a bikás trend az ADA/USD-n és az árfolyam képes már hónapok óta 200 napos EMA és a napos Ichimoku fölött kereskedni. A fontos támaszokat a 0.177$ és 0.207$ jelenti, és a 0.37$ áttörése egy két és fél éves csúcs letörését jelentené.

A következő hónapok ugyanakkor fordulót is hozhatnak, hiszen az ADA egy újabb nehézsúlyú stake hálózattal kell felvegye a versenyt, ez pedig az ETH 2.0. A Bitcoin pillanatnyi 1.8% százalékos inflációja és a folyamatosan újonnan kijövő PoS tokenek a DeFi protokolljaikkal megtámogatva szintén kihívást jelenthetnek. A kereskedelmi forgalomban lévő 31 milliárd ADA továbbra is hátráltatni fogja a komolyabb árfolyam erősödést legalább addig, míg nem kerül még több stakelésre és ezzel kivonásra a forgalomból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük