Még fel sem ocsúdtunk a ChatGPT 3-ból, máris itt a GPT-4

Bemutatták a GPT-4-et a nagyközönségnek, a ChatGPT továbbfejlesztett változatát. Ez nemcsak okosabb, precízebb, mint elődje, de valós időben csatlakozik a netre, tehát nincs lemaradásban az eseményektől. Elfogadja és feldolgozza a képeket is, sőt még tréfálkozni és vitatkozni is tud – egy bizonyos szintig.

Az OpenAI alig négy hónappal azután, hogy november végén hatalmas feltűnést keltett a megdöbbentően jól működő ChatGPT (GPT-3) rendszerrel, új verziót mutatott be. A GPT-4 a szélesebb körű általános ismereteknek és problémamegoldó képességének köszönhetően jobban képes megoldani a nehéz feladatokat.

A GPT-4 a ChatGPT-t is felülmúlja, a különböző teszteken lényegesen jobb eredményeket ér el – írják saját mesterségesintelligencia-termékükről. Még több adatot és több számítást használ fel, hogy egyre kifinomultabb és használhatóbb nyelvi modelleket hozzon létre.

Ember tanít gépet

A gépi intelligencia viselkedésének javítása érdekében több emberi visszajelzést építettek be, köztük a ChatGPT felhasználói által küldött reagálásokat is. A ChatGPT-hez hasonlóan a GPT-4-et is rendszeresen frissítik és javítják. Utalnak rá, hogy egyes cégek, amelyek beépítették termékükbe ezeket a megoldásokat, szintén segítettek ebben. Említik

 • a Duolingo nyelvtanuló szoftvert,
 • a Stripe fizetési alkalmazást,
 • a Morgan Stanley befektetési bankházat,
 • és Izland kormányát, amely a helyi nyelv megőrzéséhez használja a rendszert.

Az OpenAI-ban részesedést vásároló Microsoft sem marad ki, megjegyzik, hogy a GPT-4-et a Microsoft Azure AI szuperszámítógépeken képezték ki. A GPT-4-et a világ minden táján elérhetővé teszik a felhasználók számára.

Nem minden AI fenékig tejfel

A modell az emberihez hasonló szövegek megértésére és generálására képes, forradalmasíthatja a gépekkel való interakciót és a különböző nyelvi alapú feladatok automatizálását.

A nyelvi modell negyedik iterációja, amely hatalmas ugrást jelent a természetes nyelvi feldolgozás (NLP) területén. A ChatGPT egy olyan korszerű nyelvi modell, amely olyan érzést kelt, mintha nem egy géppel, hanem egy emberrel kommunikálna állítják róla.

A GPT-4-nek azonban még mindig számos ismert korlátja van, amelyeken dolgozunk, például akadnak társadalmi torzítások, hallucinációk és ellenséges megnyilvánulások – vallják be.

A gép, amelynek humora van?

Az AI tehát állítólag kreatívabb lett, és hosszú szövegeket, egész weboldalakat is képes feldolgozni a felhasználó utasítására. Összességében első pillantásra úgy tűnik, hogy a GPT-4 modell jobban képes megoldani a problémákat, dee nem jelent akkora minőségi ugrást, mint amekkorát az elődje prezentált.

Észbontó iramban fejlődnek a mesterséges agyak. (Pixabay.,com)
Észbontó iramban fejlődnek a mesterséges agyak. (Pixabay.com)

De van itt azért más is. Az új verziót taglaló cikkek megemlítik, hogy a rendszer már némi kezdetleges humort is tudott produkálni (majdnem élvezhető vicceket tudott gyártani), és érvelni, vitatkozni is képes bizonyos szinten. Képekről képes részletes szöveges leírást készíteni, vagy például el tud magyarázni egy grafikus mémet. Vagyis míg az elődje csak szöveget tudott feldolgozni, ez már képeket is.

Hogyan érhető el a GPT-4?

Ezen kívül az információi nem elavultak, mint a GPT-3-é, amely a 2021-es szinten maradt, hanem naprakészek, az internethez azonnali hozzáférése van. Ezek azért meglehetősen nagy újítások az előző rendszerekhez képest.

A GPT-4 a ChatGPT Plus fizetős rendszeren keresztül érhető el, a fejlesztők, programozók pedig, akik be akarják építeni a termékükbe, várólistára kerülnek. (API waitlist.) Jelenleg a bejelentés hatására a 3-as ChatGPT is túlterhelt, és a havi húsz dolláros előfizetés helyett is csak várólistára lehetett ma feliratkozni.

A GPT-4 tíz erénye és hibája

Szakértőket kérdezett meg véleményükről, tapasztalataikról a The New York Times, és tíz pontban foglalta össze azokat.

 • Precízebb lett.
 • Alaposabb lett. (Módszeres spanyol nyelvleckét készített.)
 • Képeket képes lenyűgöző részletességgel szavakkal leírni.
 • Komoly szakértelemre tett szert. (Példának egy orvosi szakvélemény készítését hozzák fel.)
 • Újságszerkesztőnek is megállja a helyét. (A The New York Times cikkeiből szinte minden alkalommal képes pontos összefoglalót készíteni.)
 • Fejlődik a humorérzéke. “Mondhatni” – teszik hozzá. Azért nem túl lelkesek.
 • Tud érvelni – egy bizonyos pontig.
 • Jeles osztályzatokat ér el szabványosított tanulmányi teszteken. (A diákok felső tíz százaléka körébe tudott kerülni egy egységesített ügyvédi vizsgán.)
 • Nem jó viszont a jövőről való beszélgetésekben. (Inkább csak mások véleményét tudja ismételni.)
 • És még mindig hallucinál. Az új robot még mindig kitalál dolgokat, mivel nincs fogalma arról, hogy mi igaz és mi nem, előfordulhat, hogy teljesen hamis szöveget generál.

Kapcsolódó cikkeink:

El sem hinnéd, ki ígér a ChatGPT-t is lepipáló új technológiát

A Microsoft integrálja a ChatGPT-t a Bingbe és az Edge böngészőbe is

A ChatGPT leradírozhatja a Google keresőt a netről

Kiszivárgott a Meta AI nyelvi modellje, a LLaMA

Címlapkép forrása: Pixabay.com