Románia kiadja a Coinflux kriptotőzsde alapítóját az USA-nak

Nistor Vlad Călin, Románia vezető kriptotőzsdéjének az alapítóját kiadják a helyi román hatóságok az Egyesült Államoknak, jelentette a Mediafax január 4-én.

Călint még decemberben tartoztatták le Kolozsváron miután az Egyesült Államok elfogatási parancsot adott ki ellene szervezett bűnözés, pénzmosás és kriptotőzsdéken elkövetett csalás vádjával.

Călin letartoztatásában a helyi román hatóságok mellet az Egyesült Államok hatóságai is aktív szerepet vállaltak, miután egy titkos ügynök jelentése szerint Călin több szervezetet is azzal gyanúsított, hogy olyan bűnszervezeteknek segített tisztára mosni a pénzüket, melyek az Egyesült Államok területén is tevékenykednek.

A friss Mediafax jelentés szerint Anatol Pânzaru, Călin ügyvédje kijelentette a Bukaresti Ítélőtábla előtt, hogy a jogi együttműködés körülményei Románia és az Egyesült Államok között nem biztosítottak.

Továbbá Pânzaru hozzátette, a szóban forgó kriptovaluták kapcsán kliense nem tudhatta, hogy illegális tevékenységekből származik. A bíróságon követelte a kiadatási kérelem visszavonását.

Romániai, az ügyet ismerő névtelen forrásokra hivatkozva leírhatjuk, az ügy csak a jéghegy csúcsát jelenti. A Coinflux alapító mellett (akinek a családja egyben befolyásos, a kormányzópárti kapcsolatokkal is rendelkezik) még több tucat személyt őrizetbe vettek az ügy végett.

A többi vádlott egy eBayen futó átverést működtetett, mely során nagy értékű ingatlanokat, autókat stb. hirdettek meg az oldalon mindenféle valós fedezet nélkül, amit amerikai állampolgároknak értékesítettek. Sokan bedőltek a hirdetéseknek és nagy összegeket utaltak át a bűnözőknek, akik a befolyó dollárt bitcoinra váltották, majd a Coinflux tőzsdén váltották vissza román lejre.

A vád szerint a Coinflux alapító tisztában volt a bűnözőcsoport tevékenységével és hogy náluk mossák tisztákra az így kicsalt pénzt.

Elgondolkodásra ad okot az amerikai titkos ügynökök jelenléte is a gyanúsítottak letartóztatásakor. Ami elsőre csupán egy mezei pár százezer dolláros csalásnak tűnik, azt egyesek több százmilliósra becsülik. Egy másik jel az ügy komolyságáról, hogy az egyébként évekig tartó romániai jogi útvesztőben hetek alatt döntést született a kiadatásról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük