Ejtették a vádakat a Btc-e kripto tőzsde állítólagos vezetője ellen

Ejtették a vádakat Alexander Vinnik ellen, akit csalás, pénzmosás és további súlyos bűncselekmények elkövetésével vádoltak Cipruson a Btc-e kripto tőzsde kapcsán.

Nyomozás a Btc-e tőzsde leállásának ügyében

Tavaly nyáron mi is beszámoltunk róla, ahogy a Btc-e kriptopénz tőzsde leállása kapcsán cifrábbnál cifrább fejlemények láttak napvilágot.

Alexander Vinniket tavaly július végén tartóztatták le Görögországban, a Btc-e tőzsdét pedig az amerikai igazságügyi hivatal lekapcsoltatta. Vinnik azóta egy görög börtönben ült előzetes letartóztatásban. Az amerikai igazságszolgáltatás 4-9 milliárd dollár összértékű pénzmosással vádolja Vinniket, ami a Mt.Gox és más tőzsdék hekker támadásából befolyó pénzből származhatott.

Vinnik letartóztatása | Ejtették a vádakat a Btc-e kripto tőzsde állítólagos vezetője ellen

Ejtették a vádakat

Most a vádlott Alexander Vinnik ügyvédje azt nyilatkozta, az ügy már a legelején darabokra hullott, ezért végül ejtette a vádat az ügyészség a védencével szemben. A vád szerint Vinnik működtette a mára már nem működő ciprusi Btc-e kriptopénz tőzsdét. Az ellene felhozott vádakat most a felperesek visszavonták, amit a vádlott ügyvédje egy sajtóközleményben közölt a közvéleménnyel.

A felmentés kapcsán Musatov, Vinnik ügyvédje elégedetten nyilatkozott, hiszen a döntés miatt a felperesek kötelesek kifizetni az eljárás költségeit is.

„A felperesek által megfogalmazott vádak olyan gyenge lábakon álltak, hogy a hivatalos jogi eljárás el sem kezdődhetett.” Tette hozzá Musatov a nyilatkozatban.

Azért folyik még eljárás Vinnik ellen

A görög legfelsőbb bíróság tavaly úgy döntött kiadja Vinniket az Egyesült Államoknak és Oroszországnak is. Azonban mivel a kiadatási eljárások egymásnak ellentmondanak ezért a görög igazságügyi miniszter fogja eldönteni melyik ország kaphatja meg előbb a vádlottat, áll a Tass hírügynökség jelentésében. Emellett ráadásul még Franciaország is jelentkezett, hogy igényt tartana Vinnik jelenlétére a francia bíróság előtt, ahol kiberbűnözéssel és szintén pénzmosással vádolják.

Egyelőre nem bizonyosodott be, hogy valóban Alexander Vinnik működtette az anonimitásáról ismert Btc-e tőzsdét. Vinnik magát mint technikai szakértőnek állította be mindig az eljárásban. Mindössze tanácsot adott a platform működése kapcsán, ami elviekben nem kéne, hogy bűn legyen. A kriptopénz tőzsde üzemeltetése pedig önmagában még nem bűntény.