Craig “Faketoshi” Wright ismét lecsapott: 1£ kártérítést kap

Craig Wright ismét pert nyert, de még mindig nem bizonyosodott be, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto.

Faketoshi

Craig Wright, vagy ahogy a kriptatársadalom ismeri, Faketoshi, egy újabb pert nyert meg nemrég. Most a híres bitcoin podcaster Peter McCormack volt az “ellenfele”. McCormack 2019-ben több tweetjében és egy YouTube videó beszélgetés során is kifejtette, hogy Wright biztosan nem lehet Satoshi Nakamoto. Ezen Faketoshi annyira felkapta a vizet, hogy már 2019 áprilisában bíróság elé citálta az ügyet.

Miért is perel?

A várakozások ellenére Wright nem azért perelte be McCormack-ot, mert tagadta, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto. A per csupán arra vonatkozott, hogy a befektető által publikált anyagok több rendben is sértették a felperes jó hírnévhez való jogát. Így az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának eljárása során nem kellett azt is vizsgálni, hogy valóban ő lenne Satoshi. Az eljárást vezető Martin Chamberlain bíró szerint a nézeteltérés tisztázása túlmutat a per keretein.

A döntés

A vádló szerint a lejárató kampány miatt komoly pénzügyi károkat szenvedett. Példaként azt hozta fel, hogy több tudományos konferenciára és rendezvényre szóló meghívását is visszavonták, ahol előadóként lépett volna fel.

Chamberlain bíró végül azzal zárta le a tárgyalást, hogy McCormack nyilatkozatai valóban becsületsértőek voltak, sőt a videó beszélgetésben elhangzottak rágalmazásnak tekinthetők.
Wright mégsem örülhet felhőtlenül a győzelemnek. Az általa bemutatott bizonyítékokról ugyanis a vizsgálat során kiderült, hogy hamisak. Ezért noha az ő javára döntött a bíró, de a jóvátétel összegét mindössze egy angol fontban határozta meg.

Eközben McCormack a Twitteren köszönte meg a jogi csapatának a munkáját. Rendkívül elégedett a bíróság döntésével, de mint mondta, “az ügynek még nincs vége”.

Óvatos duhaj

Faketoshi rendszeres vendég a bíróságon. Nemcsak McCormack ellen indított rágalmazási pert, hanem Magnus Granath ellen is, aki a @hodlnaut nevű Twitter csatorna tulajdonosa.
A dolog érdekessége az, hogy mindkét esetben csak a jó hírnév megsértése a vád, sose az, hogy valóban ő-e Satoshi Nakamoto.