Craig Wrightnak 100 millió dollárt fizetnie kell, de nagyon örül neki

Ugye még november 1-jén kezdődött a kriptóban akár az évszázad perének is kikiáltható Kleiman kontra Wright per Floridában. Ez szólt arról, hogy Craig Wright-e Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója, vagy csak egy csaló, aki hihetetlen állításaival akar híressé és gazdaggá válni. Az ügyben közeledik végre a zárás, hiszen az esküdtszék nemrégiben úgy döntött, hogy a hét felhozott pontból egyetlen egyet kivéve Wrighttal értenek egyet. Ezzel azt is eldöntötték, hogy David Kleiman kapcsolata Craig Wrighttal nem minősül üzleti kapcsolatnak. Így Kleimannak nem jár Satoshi Nakamoto vagyonából.

Wright örülhet a 100 millió dolláros ítéletnek is

Abból a vagyonból, amelyről Wright azt állítja, hogy a bitcoin feltalálójaként őt illeti. Ugye az ügy sok éven keresztül húzódott a 2013-ban elhunyt Dave Kleiman számítástechnikai szakértő jogutódja és Wright között. A Kleiman jogutód azzal vádolta Wrightot, hogy kicsalta Dave Kleiman bitcoinjait és ellopta a Bitcoin technológiához kapcsolódó egyes szellemi tulajdonát. A mostani ítélet viszont azt jelenti, hogy a bíróság elismeri Craig Wrightot, mint a bitcoin egyedüli létrehozóját. Ezt az állítást egyébként még így is kétségbe lehet vonni, a per szempontjából viszont ez a konkluzió. Egyetlen pontban döntöttek a Kleiman jogutód mellett, amely egyébként főleg Dave Kleiman testvérét, Ira Kleimant jelenti. Eszerint a pont szerint viszont Wright jogtalanul használta fel kettejük közös cégének, a W&K Info Defense Researchnek a vagyonát, közel 100 millió dollárt.

Twitter Wright

De az ügy szövevényes mivoltát jól jellemzi az a tény, hogy Lynn Wright, Craig Wright ex-felesége azt állítja, hogy ő birtokolja a W&K részvényeinek többségét. Azaz az ő jóváhagyása nélkül a Kleiman jogutód nem is indíthatott volna pert. Lynn Wright egyébként indított is egy pert annak megállapítására, hogy jogtalan volt a Kleiman jogutód által indított per. De ebben a bíró addig nem akar döntést hozni, amíg nem születik ítélet a Kleiman kontra Wright ügyben. A mostani döntés azt is jelentheti, hogy elképzelhető, a 100 millió dollár jogtalanul felhasznált forrással nem Kleiman jogutódjának, hanem az ex-feleségének tartozik Wright. Wright egyébként azt nyilatkozta az ügy után, hogy nagyon megkönnyebbült és nem fog fellebbezni sem az ítélet ellen.