Craig Wright, állítólagos Bitcoin feltaláló, több mint 100 szabadalommal rendelkezik

The Next Web egy friss cikke szerint Craig Wright, az nChain tudósa és ismerten magát Szatosi Nakamotónak, a Bitcoin feltalálójának valló egyén, több mint 100 szabadalmat jegyeztetett be az elmúlt 3 évben.

Szabadalom-szökőár Craig Wrighttól

Mivel blokklánc és kriptovaluta iparág továbbra is egy fejlődő iparág, így könnyű olyan eljárásokat levédetni, melyet más még nem tett meg. Az Intel, Bank of America, Alibaba és MasterCard vállalatok tucatnál is több DLT-technológián alapuló szabadalommal rendelkezik.

Úgy tűnik a nagyvállalatok mellett a magánszemélyek is kezdenek beszállni a szabadalomháborúba, legalábbis erről árulkodik Craig Wright 100-at meghaladó szellemi tulajdona.

Craig Wright vád alatt
Craig Wright, önjelölt Szatosi Nakamoto

Az ausztrál programozó Wright a cikk szerint egy valódi szabadalom fanatikus és pontosan 155-tel rendelkezik a World Intellectual Property Organization (WIPO) szabadalmi szervezetnél. Az összeset a saját cége, az nChain Holdings Ltd. alatt adott be, ahol hivatalosan vezető kutató pozíciót tölti be.

A WIPO adatbázisában kutakodva The Next Web kiderítette, hogy Wright 2017-ben 35 és 2018-ban 87 szabadalmat adott be mialatt 2019-ben már 36-nál jár és ha így folytatja, akkor bőven meghaladja a korábbi évek rekordjait.

A jelentésből szintén kiderül, hogy Wright elsősorban a “blockchain” területén aktív mivel 114 dokumentum bevezetőjében szerepelt a szó, mialatt a “cryptocurrency” mindössze 11-ben. Érdekességképpen Szatosi teljes mértékben szakított a bitcoinnal, mivel a kifejezés egyetlen egyszer sem fordult elő, mialatt a “smart contracts” (okos szerződés) 11-szer, a “digital assets” (digitális eszköz) 12-szer jelent meg.

Wright úgy tűnik nem sajnálja a pénzt a szabadalmakra melyeknek köztudottan borsosak az árai amellett, hogy a megújításuk se olcsó.

Védess le mindent, adóztasd a startupokat

Több oka lehet Wright szabadalomdömpingjének. Az egyik, hogy semmit se akar a véletlenre bízni. Lévén egy 10 éves iparágról van szó, ezért nehéz megjósolni, hogy mi lesz a következő nagy durranás a a szektorban. Azzal, hogy egy cég vagy magánszemély levédet minden potenciális újítást, egyrészt kifogja a szelet a versenytársak bárkája mögül, másrészt a szabadalmaik licencelésével harmadik feleknek szép summákat lehet keresni.

Egyesek szerint Wright esetében nincs másról szó, mint hogy ‘trollkodik’ és azzal akar pénzt keresni, hogy olyan vállalatokból sajtol ki pénzt, melyek megsértik a szabadalmi jogait.

(Készült a The Next Web cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük