Credit Suisse: A bitcoin profitál az új monetáris világrendből

A globális befektetési bank úgy véli, hogy az orosz-ukrán konfliktus a pénz új paradigmájához vezet, és ez valószínűleg a bitcoin lesz.

A svájci Credit Suisse bank tegnap közzétett egy jelentést, amely a globális pénzrendszer radikális változását jósolja. A nyugati inflációs dinamikát és a keleti geopolitikai feszültségeket figyelembe véve a cég egy új monetáris világrend kialakulását várja, amelyből a bitcoin valószínűleg profitálni fog.

Pozsár Zoltán befektetési stratéga elemzése a Bretton Woods III címet kapta, visszautalva az 1944-es Bretton Woods-i megállapodásra.

A megállapodás – amelyet 44 ország 144 küldöttje kötött – az amerikai dollár értékét az arany értékéhez, az összes többi valutát pedig a dollár értékéhez kötötte. Amikor a megállapodás az 1970-es évek elején összeomlott, a világ áttért a belső pénz (kincstárjegyek) által támogatott standardra, amelyet Pozsár Bretton Woods II-nek nevez.

Az úgynevezett Bretton Woods III állítólag egy másik korszakot fog bevezetni, amelyet a külső pénz, mint például az aranyrudak és más nyersanyagok támogatnak.

Áruválság a láthatáron

“Egy válság van kibontakozóban. Az áruk válsága” – olvasható az elemzésben. “Az árucikkek biztosítékot jelentenek, a biztosíték pedig pénz, és ez a válság a külső pénz növekvő vonzerejéről szól a belső pénzzel szemben.”

Pozsár, aki az egyik legismertebb magyar a Wall Streeten, kifejti, hogy a nem orosz nyersanyagok sokkal drágábbak, mivel Oroszországot – a világ legnagyobb nyersanyagtermelőjét – az elmúlt hetekben a Nyugat szankciókkal sújtotta. Ráadásul az árupiac most “sokkal nagyobb tőkeáttételű”, mint az 1973-as OPEC-ellátási válság idején volt. Így azok a kereskedők, akik a nem orosz nyersanyagokat longolják és a hozzájuk kapcsolódó határidős ügyleteket shortolják, valószínűleg most margin call-t kapnak.

A svájci bankóriás globális stratégájának elsődleges aggodalma az, hogy a nyersanyagokkal világszerte már nem névértéken kereskednek – hasonlóan a jelzáloghitelekhez a 2008-as globális pénzügyi válság előtt.

Jelenleg az USA-dollár infláció már most az elmúlt 40 év legmagasabb szintjén van, a januári fogyasztói árindex 7,5%-os áremelkedést mutat éves szinten, ami igen aggasztó.

A bitcoin előnyei

A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a pénz már soha többé nem lesz a régi, mire az orosz-ukrán háború véget ér. Azt a furcsa állítást is megfogalmazta, hogy a bitcoin valószínűleg profitálni fog ebből a káoszból.

A bitcoin kínálatának felső határa 21 millió érme, globálisan átvihető, és nem ellenőrzi egyetlen párt vagy nemzetállam sem. Ez egyesek szerint arra enged következtetni, hogy az aranyhoz vagy más biztonságos eszközhöz hasonlóan fog működni válság idején.

Egyesek már régóta számítottak erre a paradigmaváltásra, köztük Jack Dorsey, aki tavaly egyenesen azt állította, hogy a bitcoin felváltja majd a dollárt.

Érdekes érvelés ez egyébként a Credit Suisse-tól, amely korábban kritizálta a bitcoint anonomitása miatt.