Ne járj így: 250 eurót fektetett be, 160 000 eurót bukott

“Minden nap felhívtak és grafikonokat mutogattak. Minél több ügyletet mutattak, annál több pénzt kerestek. De a végén elvesztettem az összes megtakarításomat.”

Van, aki néhány száz eurót vesztett, és van, aki több százezret. Mindannyian megtanulták azonban a leckét: óvakodjunk azoktól, akik elképesztő hozamot ígérnek, szuperinnovatív algoritmusokról és kereskedő botokról beszélnek, meggyőző képernyőképeket mutogatnak és újabbnál újabb befizetéseket kérnek. A többségük valamilyen kriptoátverés része, aminek a csapdájába ha beleesik valaki, mínuszosan tud csak kiszállni.

“Ez az új befektetési lehetőség felkeltette az érdeklődésemet. Vonzottak az online hirdetések, amelyeket elvileg híres emberek szponzoráltak. 250 euróval kezdtem, aztán… Aztán nem úgy alakult, ahogy elképzeltem.”

Egy volt olasz köztisztviselő egyike csak azoknak, akik hamis kriptoprojektbe fektettek pénzt, majd mindenüket elbukták. Története az Adiconsum Bergamo fogyasztóvédelmi egyesület tudomására jutott. “Elkezdtem tájékozódni a neten. Több hirdetésre is válaszoltam, amelyek a közösségimédia-platformokon jelentek meg. Többet akartam tudni róluk, ezért megadtam az elérhetőségeimet, és több cég is megkeresett. Ingyenes segítséget ajánlottak azoknak, akik még csak most szeretnének a kriptotérbe lépni. Kezdetben 250 eurót fektettem be, aztán egyre többet kértek.”

Az áldozat külföldi bankok folyószámláira utalt. Miután átutalta a kért összeget, néhány nap múlva újra jelentkeztek, és nagyon magas hozamot mutató grafikonokat küldtek neki. Ezek szerint volt olyan befizetése, amely néhány nap alatt megduplázódott. Ezután arra kérték, hogy fizessen be még több pénzt.

Volt pénz, nincs pénz

Az elért számok “nagyon kielégítőek” voltak az áldozat szerint. Minél több pénzt utalt át, annál nagyobb hozamokról készült képernyőképeket kapott. A probléma viszont akkor kezdődött, amikor úgy döntött a köztisztviselő, hogy most már eleget keresett, szeretné kivenni a nyereségét.

“Elhatároztam, hogy kiveszem a pénzt a számláról, de egy sor kifogás megakadályozott ebben. Először azt mondták, hogy 20 000 euró adót kell fizetnem, ezért utaljam át az összeget. A befektetéseket az Egyesült Királyságban helyezték el, míg az adót egy keleti banknak kellett befizetni.”

Felmerülhet a kérdés: nem talált a pórul járt nő semmi gyanusat? “Voltak pillanatok, amikor gyanússá volt, de mindig megnyugtattak. Volt egy operátor, aki barátságosan, folyamatosan követett engem. Naponta, sőt naponta kétszer is beszéltünk. Megbízhatónak tűntek.”

A pénzéhez viszont többet nem jutott hozzá. A következményeket könnyű elképzelni. Anyagi problémákkal küzdött, szégyellte magát, amiért hagyta, hogy csőbe húzzák. Nem tudott belenyugodni, hogy így becsapták, hiszen elvesztette élete megtakarítását, egész pontosan 160 000 eurót. Ha egyszer valaki bedől egy ilyen átverésnek, arra esély, hogy sikerül visszaszereznie a pénzét, gyakorlatilag nulla. Az áldozat nem akarta annyiban hagyni a dolgot, ezért feljelentést tett, a rendőrségen, a vám-és pénzügyőrségen és felvette a kapcsolatot az Interpollal is. A pénze viszont azóta sincs meg.

Te ne járj így!

Íme néhány jó tanács, amelyek betartásával nem te leszel a következő áldozat!

  • Alapos kutatás: mielőtt bármilyen kriptovalutákhoz kapcsolódó projektbe vagy platformba fektetnél be, mindenképpen tájékozódj. Az értékelések, vélemények olvasása és a több hiteles forrásból származó információk összehasonlítása segíthet a potenciális átverések felismerésében.
  • Ellenőrizd a weboldalakat: Sok csaló hamis weboldalakat hoz létre, amelyek valódi kriptopénzváltó platformokat imitálnak. Fontos, hogy mindig ellenőrizd az url-t, és győződj meg arról, hogy az oldal biztonságos kapcsolatot (https) használ.
  • Védd a privát kulcsokat: Soha ne oszd meg a kriptotárca privát kulcsait harmadik féllel, és tartsd azokat biztonságos helyen.
  • Kerüld a túlságosan csábító ajánlatokat: Ha egy ajánlat túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg óriási átverés. A rövid időn belüli magas hozamot ígérő ajánlatok többsége orbitális kamu.
  • Ismeretlen kapcsolatok: Soha ne küldj pénzt vagy személyes adatokat ismeretlen személyeknek.
  • Ne dőlj be a képernyőképeknek: hamis képernyőképekkel bizonygatják a csalók az igazukat, de az AI és a deep fake korában nem nehéz ilyeneket gyártani.
  • Más befektetők véleménye: kérd ki más befektetők véleményét és értékelését, hogy tisztában legyél az adott projektben rejlő potenciállal.
  • Jelentsd az átveréseket: Ha azt gyanítod, hogy átverés áldozata lettél, vagy potenciális csalást észlelsz, fontos, hogy jelentsd az illetékes hatóságoknak az esetet.