Csille nélkül is lehet a bányát robbantani

A bányászat a világ egyik legveszélyesebb munkája és a nehéz pénzkeresési lehetőségek közé sorolható. A modern technika ellenére sem változott mindez. Ha tehát bányászatról beszélünk, akkor a kormos arcú, megtört munkások arca ugrik be, pedig a bányászat ma már egészen új értelmet nyert.

Bitcoinban gondolkodva

A kriptovaluta megjelenése óta már bitcoint is bányászhatunk és ehhez nem kell sem a csillét tolni, sem a föld alá ereszkedni. Nagy csábereje abban rejlik, hogy könnyű és biztonságos lehetőséget kínál két fél közötti tranzakcióra, ugyanakkor szabályozás hiányában jelentős kockázatvállalást is hordoz.

A kriptovaluta bányászatához tényleg nem kell a föld mélyébe leereszkednünk, de míg kezdetben elegendő volt ehhez akár egy személyi számítógép is, mára már bányászgépek beszerzésére van szükséges

Miután eldöntöttük, hogy mit szeretnénk bányászni, annak módján is érdemes elgondolkodni: saját hardver segítségével bányásznánk, netán egy vállalaton keresztül? Ezen a ponton sokan döntenek úgy, hogy inkább csatlakoznak egy nagyobb bányászpoolhoz és így a blokkjutalom is arányosan oszlik meg a pool tagjai között.

És ha már belekezdünk a bányászatba, akkor mindezt megtehetjük akár egy mobiltelefonnal is? Hiszen az ma már olyan alapkiegészítőnk, hogy anélkül talán létezni sem tudnánk. A válasz: igen, csak…

Az androidos készülékekkel is lehet bányászni, csak nem éri meg. A legmodernebb készülékek sem olyan nagy teljesítményűek, hogy felvehessék a versenyt a bányászathoz használt szoftverekkel vagy hardverekkel. A rendszeres bányászat során bonyolult matematikai problémákat kell megoldani a blokklánc tranzakciójához, amely hatalmas mennyiségű energiát igényel és erre a számítógép processzorát vagy a GPU teljesítményét használják fel.